Posted on
papír újrahasznosítás
Papír újrahasznosítás

Nagyon sokatmondó az, amikor arról van szó, hogy kivágnak rengeteg fát, amikből papírt készítenek, majd ráírják, hogy miért nem szabad kivágni a fákat. Ez egy olyan ördögi kör, ami szinte soha nem ér végett. A papír újrahasznosítás egy olyan probléma, amivel már nagyon régóra foglalkoznak a szakemberek. Természetesen nem tagadhatjuk le, hogy léteznek sikerek a témában. Gyakran kifejezetten nagy utat tesz meg egy papírdarab, mielőtt végleg megsemmisítésre kerül, hiszen több esetben is ismét felhasználható. Természetesen ehhez szükség van az emberi beavatkozásra és akaratra, hiszen hiába áll rendelkezésre a technológia, ha azt nem vesszük igénybe.

Egy első fázisban megszületett füzet esetében, több év eltelte után az visszakerülhet egy olyan közegbe, ahol szintén egy hasonló célra dolgozzák fel, majd tovább formálódhat és újabb termékek megjelenése követheti az ismételt papír újrahasznosítást. Ilyen módon WC papír, kartondoboz születhet meg, de a sornak itt még nincs vége. Sokat tehetünk ennek a trendnek a fenntartásában akkor, ha kifejezetten keressük a papír újrahasznosítás során megteremtett termékeket.

Ezeken általában fel van tüntetve, hogy milyen úton készültek, így teljesen biztosra mehetünk a vásárlás során. Sok esetben már nincs esély vagy egyszerűen mód az ismételt átalakításra és ilyenkor gyakran a megsemmisítés következik. Ennek több formája létezik. A legrosszabb talán az, ha egyszerűen csak lerakásra kerül valamilyen depóban a papír. Valamivel hasznosabb, ha kinyerik belőle a benne akkumulált hőenergiát égetés során. Mindazonáltal nem kétséges, hogy a papír újrahasznosítás a legideálisabb megoldás, amit támogatni kell, hogy ezzel is erdőket mentsünk meg a kitermeléstől, hiszen már régóta nem csak nádból történik meg a megalkotása.

A digitális technológiák fejlődésével, jelentősen lecsökkent a papír bizonyos változatai utáni igény, de ez még mindig nem olyan mértékben történt meg, ami eléggé mérvadó lenne, hiszen még mindig tonnaszámra fogynak az ilyen jellegű termékek. Bár lehet kevesebb füzet kel el, de a csomagolástechnikában a megnövekedett kereskedelem miatt fokozódott az igény. A papír újrahasznosítás tehát még mindig elengedhetetlen.