Posted on

Manapság egyre jobban a figyelem középpontjába kerül a bolygónk védelme, illetve a környezettudatosság. Ugyanis rá kellett jöjjünk arra, hogy az általunk folytatott kizsákmányoló életvitel hosszútávon fenntarthatatlan. A komolyabb problémák elkerüléséhez globális összefogásra van szükség, ugyanakkor a saját szintünkön mi is sokat tehetünk a környezet és az élővilág védelme érdekében.

Nem kell hozzá nem erőfeszítés, mégis rengeteget számít, ha a háztartási hulladékokat szelektíven gyűjtjük, ha nem vásárolunk feleslegesen új holmikat, ha odafigyelünk az ételpazarlás mérséklésére vagy ha a műanyag szatyor helyett, a papírtáska után nyúlunk a boltban.

Mi a baj a műanyag szatyrokkal?

A legtöbb üzletben választhatunk, hogy a megvásárolt holmik hazaszállítása papírtáska vagy műanyag szatyor felhasználásával történjen. Ez utóbbival több probléma is van, legalábbis a környezetszennyezés tekintetében. Először is azok előállítása a papírtasakokkal ellentétben olyan energiaforrásokat igényel, amik végesek, ennél fogva nem állnak korlátlanul rendelkezésünkre. Maga a gyártási folyamat is szennyezi a környezetet ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva.

 

A másik probléma a műanyag lebomlásával van, az ugyanis hosszú évekig vagy évtizedekig is eltarthat. Amíg ez nem történik meg, addig ottmaradnak a környezetben, szennyezik a vizeket, veszélyeztetik az állatokat és mérgezik a talajt. A műanyag csomagolóanyagokból ráadásul apró részecskék válhatnak ki, amiket mikro-műanyagoknak nevezünk. Ezek könnyen bekerülhetnek az élelmiszerekbe, ami egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Szerencsére ma már a műanyag szatyroknak is van környezettudatosabb alternatívája, így, ha nem áll rendelkezésünkre a papírtasak vagy a papírtáska, akkor még mindig jobb azokat használni. Az újrahasznosított műanyag szatyrok egy fokkal jobb megoldást jelenthetnek a hagyományos változatok helyett. Azok a szatyrok ugyanis, amelyiket újrahasznosított anyagból készítenek, csökkentik az új műanyagok előállításának szükségességét, és így kevésbé terhelik a környezetet.

Miért használjunk papírtasakokat?

Ezeket a csomagolóanyagokat papírból készítik, ami egy természetes és folyamatosan megújítható anyag. A papírtasak elkészítéséhez fát használnak fel, de azokat fenntartható erdőgazdálkodásból nyerik. Ott a kivágott fákat újratelepítik, így soha nem fog fennállni az a helyzet, hogy kifogyunk egy értékes erőforrásból.

A papírgyártás során egyre fejlettebb technológiákat vetnek be annak érdekében, hogy a gyártási folyamat költséghatékony és környezetkímélő legyen. Mivel a papír egy természetes anyag, ezért a papírtasakok sokkal hamarabb – legfeljebb pár hónap alatt – lebomlanak, mint a műanyag szatyrok. Azok tehát nem maradnak hosszú évtizedekig a természetben szennyezve a vizeket és a talajt.

Ha tehát műanyag szatyrok helyett, a papírtasak, papírtáska használata mellett döntünk, akkor már azzal is rengeteget teszünk azért, hogy a bolygó az utánunk következő generációknak is élhető hely maradjon. Ezért pedig emberi kötelességünk tenni!