Posted on

Ha csomagolásról van szó, akkor a papír doboz sokak által kedvelt megoldásnak számít. Nemcsak webáruház tulajdonosként esik rá a választás, hanem költözéskor, rendszerezéskor is népszerű. Ugyan a lakberendezési üzletekben rendkívül sokféle műanyag tárolódobozzal találkozhatunk, de ezek korántsem számítanak környezettudatos választásnak. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy milyen céllal választják legtöbben a papír doboz előnyeit, és miként teljesít az élet különféle területein.

Papír doboz az online vásárlás során

A webes rendelés kapcsán elképzelhetetlen számunkra az, hogy a kiválasztott termékek ne papír dobozban érkezzenek meg. Erről a webshop tulajdonos gondoskodik, aki papírdoboz rendelés során választja ki azokat a méreteket, amelyek megfelelőek a termékei számára. Egyfajta jó választás lehet az is, hogy a beszerzett termékek dobozát hasznosítja újra olyan módon, hogy azokban küldi ki a termékeket. Akár egyedi mintákkal és feliratokkal is el lehet látni a papír doboz felületét, de a célnak tulajdonképpen a másodszorra felhasznált papírdoboz is megfelel.

Papírdoboz tetővel a lakberendezésben

Soha nem lehet elég tárolásra alkalmas hely a lakásban- ezzel minden háziasszony tisztában van. Legyen szó akár a konyhai alapanyagokról, a gardróbban helyet kapó apróságokról, a fürdőszobai rendszerezésről, a papírdoboz tetővel környezettudatos és praktikus választásnak bizonyul. Akár egy cipősdobozból is kihozhatjuk a maximumot, ha öntapadós tapétával vonjuk be felületét. A kreatív tevékenység során nemcsak az újrahasznosítás örömét élhetjük meg, hanem személyre szabhatjuk a leendő, tárolásra alkalmas elemet. A bevont papír dobozok elhelyezhetőek polcokon, de a gardróbban is egységes, stílusos képet kaphatunk a felhasználásukkal.

 

papírdoboz

Papír doboz: költözés során nélkülözhetetlen!

Ha nem dekorációs és tárolási célú felhasználásról van szó, akkor sokaknak a költözés jut eszükbe a papír dobozokról. Nem véletlen, hiszen a megfelelő, strapabíró kivitelezéssel rendelkező darabok remek választásnak bizonyulnak a törékeny holmik szállításához. Könyvek, konyhai eszközök, iratok, dekorációk, sőt, ruhadarabok is helyet kaphatnak azokban. A papírdoboz rendelés során megvásárolhatjuk a dobozokat, de arra is van lehetőség, hogy kölcsönözzük ezeket. Ez utóbbi kifejezetten környezettudatos választás, hiszen a költözés után rendszerint sértetlen állapotban szolgáltathatjuk vissza azokat. A papírdoboz tetővel lehetővé teszi, hogy rendezetten tároljuk a dolgainkat, így az új otthon birtokbavétele is gördülékenyen mehessen.

Műanyag vagy papír?

A kérdés talán sokak számára nem is bír létjogosultsággal. Bár újrahasznosított megoldások mindkettőből léteznek, de a papír dobozok mégis nagyobb népszerűségnek örvendenek a környezettudatos választások kedvelőinek körében. Míg a nemzetközi konferenciák világszinten tárgyalják a fenntartható fejlődés témakörét, és a nemzetközi szervezetek globális szinten igyekeznek meghozni a megfelelő döntéseket, addig a tényleges döntés az egyén kezében van. A vásárlói döntések meghozatalakor is előttünk a választás lehetősége, hogy a műanyag vagy a papír csomagolást részesítjük előnyben.

Jó hír, hogy ma már olyan műanyag csomagolások is léteznek, amelyek lebomló anyagból készülnek, így azokat a komposztálás során is gond nélkül felhasználhatjuk. Felmerülhet a kérdés, hogy mi legyen a papírcsomagolással. Az újrahasznosított papírból készült csomagolásnál már csak egy jobb dolog létezik, ez pedig nem más, mint az ismételt újrahasznosítás. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mindennapjaid részét képezze. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek minden városban megtalálhatóak, ám azok kulturált használata hagy még maga után némi kívánnivalót. E téren sajnos messze el vagyunk maradva a nyugati mentalitástól.

papír doboz tetővel

Papír doboz tetővel: praktikus és tartós megoldás

Amint arról a korábbiakban már szóltunk, a papírdoboz tetővel állandó szereplője is lehet az otthonunknak. E megoldásnak köszönhetően eltüntethetjük azokat a sokszor halmokban álló apróságokat, amelyeknek ugyan mindegyike hasznos, de szanaszét heverve nem mutatnak a legjobban. A rendszerezés e módját akkor is előnyben részesíthetjük, ha a fiókokban, szekrényekben, irattárolás során szeretnénk egyfajta rendezettséget vinni a mindennapokba. Tudtad, hogy a rendezett környezet a lelkiállapotra is jótékony hatással van? Biztosan észrevetted már, hogyha káosz vesz körül, akkor folyamatosan olyan érzésed van, hogy valamit meg kellene csinálni és ettől egyfajta feszültség lesz úrrá rajtad. A stresszes helyzetekből így is akad bőven a mai kor emberének. A papír doboz, mint a rendszerezés eszköze remek választásnak bizonyul otthonra, irodába, vagy akár a garázsba is.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a környezettudatos választások mindennapi szokásainknál dőlnek el. A papír doboz újrahasznosítása akkor is praktikus lehet, ha az online rendelés során kapott dobozok sorsáról van szó.