Posted on
vízgazdálkodás
Vízgazdálkodás

Az embernek fontos lenne megfelelő módon bánnia a környezetével. Sajnos nagyon gyakran kifejezetten pazarló életet élünk, aminek az a következménye, hogy a saját szükségleteink kielégítését korlátozzuk, valamint a jövő generációi elől éljük fel a készleteket. Minden egyes évben az emberiség másfélszer annyit fogyaszt el a bolygó készleteiből, mint amennyi rendelkezésre áll. Ez egy fenntarthatatlan tendencia, mert így gyorsan az amortizáció és leépülés felé haladunk.

Ismerkedjünk meg a vízgazdálkodás fogalmával, ami elengedhetetlen több okból. Ennek vannak kisebb és nagyobb léptékei. Ugyanúgy nézhetjük egyetlen család szempontjából, de az egész nemzetre és országra vetítve. A vízgazdálkodás lényeges voltát nem tagadhatjuk le, ugyanis az életadó folyadék nélkül a szerveztünk elsorvad, de ugyanígy a táj is. Sajnos egy olyan elvont gondolkodásmód él a modern emberek képzeletében, amin változtatni nem lesz egyszerű.

Sokan úgy vélik ugyanis, hogy a vízgazdálkodás kimerül abban, miszerint óriási töltések és gátak segítségével gyorsan levezetik a fölös vízmennyiséget a folyókból, hogy ne alakuljanak ki elárasztott területek. Ez kifejezetten érvényes a tiszai régióra. Csupán azt felejtik el a szakemberek egy része, hogy a tájat már a kezdetektől a víz és az általa működő dinamikus hatások alakították. Az alföld geológiailag süllyedő rész, amit mindig is a Tisza töltött fel hordalékával és így épített. Ha ezt a jelenlegi keretekre vetítve nézzük, akkor eljön az a pillanat, amikor a folyó medre magasabban lesz, mint maga a talajszint és csak több méteres gátak fogják kordában tartani, ami teljesen abszurd.

A vizet raktározni és megbecsülni kell, nem mostohagyerekként bánni vele. A vízgazdálkodás kicsiben leképezhető olyan módon, hogy igyekszünk csak a minimális mennyiséget felhasználni és nem pazarolni azt. A több 100 literes fürdőkádak alkalmazása helyett a tusolás a megfelelő alternatíva, valamint megoldani, hogy ne ivóvízzel történjen a WC öblítése, hanem például esővízzel, ami könnyedén összegyűjthető és becsatornázható egy házi vízmű segítéségével a lakásba. Ismerjük meg a lehetőségeinket és éljünk azokkal.