Posted on

Manapság talán már nem lepődünk meg annyira, ha egy megvásárolt terméknél nem használnak túlzottan sok hungarocellt vagy műanyag tölteléket, hiszen egyre több vállalat kezdi felismerni az öko csomagolóanyag fontosságát. Mi okozza ezt a tudatos változást?

 

Mindenütt szemétbe botlunk, vagy használhatunk öko csomagolóanyagot

Nehéz nem észrevenni, hogy mekkora problémát jelent globálisan a felhalmozódott hulladék elhelyezése, kezelése, ártalmatlanítása. Úgy érezhetjük, hogy a szemét mindenhol ott van, ahová csak nézünk, a túlzsúfolt hulladékgyűjtőktől kezdve, az erdőszéleken otthagyott szemetes zsákokon át az óceánokig.

 

A csomagolás az egyik legnagyobb bűnös, mind a hulladék keletkezésében, mind a káros anyagok kibocsátásában. A műanyag csomagolóanyagok egy része nem hasznosítható újra és akár több száz évig is a hulladéklerakókban maradhatnak. Az előállításukhoz szükséges energia többletigényt támaszt a gyártóüzemekkel szemben, ami növeli a villamosenergia felhasználást. Ily módon, az lebomló csomagolóanyagok nemcsak a hulladék mennyiségét csökkentik, hanem a karbon-lábnyomunkat is.

Jó hír, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy környezetünket tehermentesítsük. Valójában az általunk termelt hulladék mennyisége az egyik olyan terület, amire fogyasztóként a legnagyobb befolyással lehetünk. Ha elkezdjük csökkenteni azon termékek vásárlását, amelyek műanyag csomagolásban vannak, előnyben részesítve lebomló illetve újrahasznosítható csomagolású árukat, azzal máris sokat tettünk egy tisztább bolygóért. Sok kicsi sokra megy.

 

Mi a fenntartható csomagolás és miért fontosabb 2024-ben, mint valaha?

 

A lebomló csomagolóanyag az, amikor a termékeket környezetbarát módon csomagolják be, hogy a hungarocell és a műanyag használatának mérséklésével elkerüljék a túlzott hulladék- és üvegház hatású gáz kibocsátást. E biológiailag nem lebomló anyagok helyett, gyakran bambuszt, újrahasznosított kartont és papírt, sőt, akár tengeri moszatból készült csomagolást vagy organikus textíliákat is használnak. Az öko csomagolóanyag nemcsak a kiszállításnál, hanem minden olyan csomagolt termék esetében alkalmazható, amit tárolni szükséges vagy polcra kell tenni.

Miért fontos, hogy az emberek tudatában legyenek a környezetbarát csomagolás használatának fontosságával és az arra való áttéréssel? Az öko csomagolóanyag használata még soha nem volt olyan fontos, mint most, mivel a világ továbbra is küzd a klímaváltozás ellen.

Sokan elgondolkodnak azon, hogy a csomagolásból származó túlzott mennyiségű hulladék miként járulhat hozzá a globális felmelegedéshez. Ez azért van, mert a tipikus csomagolások előállítása és ártalmatlanítása hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt termel, így szennyezve a légkört.

A műanyaggal kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy ömlesztve a többi szeméttel együtt kerül a lerakóhelyre. Ennek hátterében állhat közönyösség is, illetve az emberek egy része nem feltétlenül tájékozott a szelektív hulladékgyűjtést illetően.

 

Milyen példák vannak a fenntartható csomagolásra?

 

Az öko csomagolóanyag számos innovatív típusával találkozhatunk, amelyek meghódították a piacot. Ezek magukba foglalnak mindent, ami újrahasznosítható vagy biológiailag lebomló. A felhasználásukkal a csomagolást fel lehet aprítani vagy be lehet olvasztani, hogy ismét új csomagoláshoz lehessen használni – ellentétben a klasszikus műanyaggal, ami nem teljesen biológiailag lebomló és nehéz újrahasznosítani.

Nő a környezettudatos vállalkozások száma is. Világunk a nagyobb környezeti felelősségvállalás irányába mozdult el és a fogyasztók is egyre inkább partnerek ebben. Azok a vállalkozások, akik nem ismerik fel ezt az igényt és továbbra is többnyire műanyag csomagolást használnak, (bár itt is vannak már újrahasznosítható és lebomló verziók is) elszalasztják a lehetőséget, hogy a változó piacon boldoguljanak. Ráadásul hozzájárulnak a bolygónkat sújtó, egyre súlyosbodó hulladékválsághoz.

Rengeteg cég dolgozik azon, hogy csökkentse az általa termelt hulladékot, illetve a termékeik csomagolását újrhasznosíthatóvá tegye. Egyértelmű, hogy eljött a változás ideje és az öko csomagolóanyagokat használó vállalatok segítenek a bolygónk zöldebbé tételében.