Posted on

A főzés nem csupán egy napi tevékenység, hanem önkifejezésünk eszköze is lehet. A főzés által megmutathatjuk kreativitásunkat, hagyományainkat és kultúránkat, miközben olyan ételeket készíthetünk, amelyek örömet okoznak mind családunk, barátaink, mind tágabb környezetünk számára.

Mit jelent, hogy az, hogy zölden főzni?

Zölden, vagy környezettudatosan főzni azt jelenti, hogy az ételkészítés során olyan módszereket és döntéseket alkalmazunk, amelyek minimalizálják a környezeti hatásokat és fenntarthatóbbá teszik a folyamatot. Ez magában foglalhatja:

  • Fenntartható alapanyagok használata: Olyan alapanyagok választása, amelyeket környezetbarát módon termesztettek vagy állítottak elő. Például organikus, helyi vagy szezonális termékek használata.
  • Élelmiszer-pazarlás csökkentése: Tudatosan tervezett ételkészítés, amely minimalizálja az élelmiszer-pazarlást. A maradék felhasználása, újrahasznosítása vagy komposztálása.
  • Energiahatékonyság: Energiahatékonyságra törekvő főzési módszerek alkalmazása, például az energiatakarékos konyhai eszközök használata, legoptimálisabb sütési-főzési hőmérséklet kiválasztása.
  • Víztakarékosság: Az öntöző-és mosóvíz használatának minimalizálása, valamint a víz takarékos felhasználása a főzés során (például gőzölés vagy forrázás).
  • Csomagolás minimalizálása: Az ételek csomagolásának minimalizálása vagy a környezetbarát csomagolóanyagok tudatos választása.
  • Helyi források előnyben részesítése: A helyi termelőktől vagy piacról származó termékek előnyben részesítése, hogy csökkentsük az élelmiszerek szállításából adódó környezeti terhelést.
  • Környezetbarát tisztítószerek használata: A környezetbarát tisztítószerek használata a konyhában, amelyek kisebb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek.
  • Komposztálás: Az ételhulladék komposztálása, hogy tápanyagokat adjon vissza a természetnek, és csökkentse az élelmiszer-hulladék mennyiségét.
 

Tanulás, gyakorlás, tapasztalatgyűjtés

A főzés szeretete nagyszerű alap lehet ahhoz, hogy akár megélhetési forrásként tekintsünk rá. De még akkor is, ha szenvedélyesen szeretünk főzni, érdemes megfelelő tanulmányokat folytatni, képzéseken, tanfolyamokon részt venni tudásunk elmélyítéséhez. Keressünk helyi főzőiskolákat, oktatási lehetőségeket tudásunk fejlesztésére. Mivel ez a tevékenység sokféle ágazatot és specializációt kínál, válasszuk ki azt, amelyik terület a leginkább érdekes lehet számunkra, és abban mélyedjünk el. Tervezzük meg, milyen irányba szeretnénk vinni karrierünket.

Éttermet nyitnánk, catering szolgáltatást nyújtanánk? Séfként dolgoznánk vagy saját receptekkel önálló vállalkozást indítanánk? Mint minden szakmában, itt is kiemelkedő fontossággal bírnak a kapcsolatok. Ismerkedjünk más szakácsokkal, étterem tulajdonosokkal, élelmiszeripari szakemberekkel, hiszen a naprakész információ és tudásunk folyamatos fejlesztése elengedhetetlen céljaink eléréséhez.

Az éttermi munka mindig jó lehetőség lehet arra, hogy tapasztalatot szerezzünk és alaposan megismerjük a konyhai folyamatokat. Érdemes lehet munkát vállalni egy étteremben, kávézóban vagy más vendéglátóhelyen a szakma megfelelő szintű kitanulásának érdekében, annak összes hátrányával és veszélyével együtt. Tájékozódjunk a számunkra elérhető lehetőségekről. A Profession oldalán településekre bontva is megtalálhatjuk a nekünk kedvező álláslehetőségeket például Kaposvár környékén.

Veszélyek és hátrányok

Ha szenvedélyesen szeretünk főzni, vonzó lehetőségnek tűnhet, hogy megélhetésünk forrása is legyen, de nem árt tisztában lennünk milyen veszélyekkel és hátrányokkal járhat ez. A főzésből való megélhetés általában ingadozó jövedelmet jelent, a vendéglátóipar szezonalitása és a változó forgalom miatt nehéz előre tervezni. Vegyük figyelembe, hogy ez a tevékenység komoly fizikai igénybevételt jelent, akár munkavállalóként, akár vállalkozóként végezzük. A munkaidő egy átlagos munkakörhöz képest jóval hosszabb, kiszámíthatatlanabb, az álló munkavégzés megterhelő és kimerítő lehet. A konyhai munkáknak gyakori kísérője a magas fokú stressz a sürgős helyzetek és az ételek időre történő elkészítése miatt.

Ha éttermi szakácsként dolgozunk, az éttermek közti erős verseny miatt nyomás lehet rajtunk, hogy tűnjünk ki a többiek közül, ugyanakkor gyakran meg kell felelnünk az adott hely stílusának, ami korlátozhatja kreativitásunk kibontakozását. A vendéglátóiparban sajnos jellemző jelenség, hogy egy adott munkahely nem kiszámítható, a munkáltatók nem mindig tudnak hosszú távú stabilitást biztosítani dolgozóiknak. Ha vendéglátóiparban szeretnénk tapasztalatot gyűjteni, tájékozódjunk alaposan a lakóhelyünk környékén, például Pécsen elérhető álláslehetőségekről.

Szenvedély és elhivatottság

A főzés egy olyan izgalmas és kihívást jelentő szakma, amely lehetővé teszi kreativitásunk formába öntését, az ételek iránti szenvedélyünk kiélését. Az elinduláshoz és a sikeres karrierhez elengedhetetlen a kellő kitartás, a folytonos tanulás, szakmai fejlődés és a kiválóan elvégzett munka, de biztosak lehetünk benne, hogy ha beletesszük a megfelelő energiát, hosszú távon elégedettek leszünk az elért eredményeinkkel.