Posted on
naperőmű
Naperőmű

Az energiatermelés egy komoly problémája a modern gazdaságnak, miközben adva van a megoldás több formában, csak azokra nyitott kellene lenni. Gyakran hallhatjuk azt, hogy komoly problémák vannak a fogyatkozó erőforrások miatt, mert azoknak a hiányában egyszerűen lehetetlen lesz kielégíteni a jelenlegi igényeket. Az ne felejtsük el, hogy, amikor ez a téma előkerül, akkor a fosszilis hordozókról van szó. Léteznek más alternatívák, például naperőmű formájában, de ezekre nem fókuszálódik elég figyelem. Amíg lehetőség adódik a „fekete arany” kibányászására, addig érdemben nem is nyerhetnek teret a tiszta energiaforrások, ugyanis az nem szolgálja a nagy cégek érdekét.

Léteznek olyan szinte folyamatos napsütésben fürdő vidékek, ahol bőséges mennyiségű elektromos áramot lehetne termelni naperőmű segítségével. Még térségünkben is, kiválthatná az ország jelentős igényét ez a forrás. Kombinálva szélturbinákkal és a nagymennyiségű termálvízben rejlő potenciállal, nem beszélve a biomasszában megbújó előnyökről, nagyon gyorsan egy új kor köszönthetne be Magyarország teljes területén.

Talán egyszer eljön az a pillanat, amikor a széntüzelésű egységek helyett a naperőmű pozitívumait fogják előnyben részesíteni. A megújuló energia révén nem lenne többé probléma az erőforrások előállításával és biztosításával. Természetesen akkor a költségeket is csökkenteni kellene, aminek szintén nem örülnének a multi cégek. Valójában sok pozitív hatást érhetnénk el, ha több naperőmű jelenne meg. Jelentősen csökkenthető lenne ilyen formában a démonizált szén-dioxid kibocsájtás.

Vannak olyan országok, ahol ezt már felfedezték és mindent megtesznek azért, hogy pótolni tudják, a fogyóban lévő kőolaj tartalékokból származó potenciált. Természetesen nem mehetünk el figyelem nélkül amellett sem, hogy egy naperőmű felépítéséhez komoly anyagi hátérre és technikai felkészültségre van szükség, de a befektetett összegek biztosan megtérülnek. Érdemes kicsit jobban elmélyedni a témában és várni azt az alkalmat, amikor felismerésre kerül, hogy mennyire hasznos egy jól megtervezett naperőmű.