Posted on
komposzt
komposzt

A jelenlegi talajgazdálkodási rendszer elég komoly problémákkal küzd, mert egyszerűen fenntarthatatlan. Természetesen vannak jó próbálkozások, amiket érdemes megtartani és továbbfejleszteni. Az alapvető gond, hogy az ember szinte teljesen elszakadt a természettől és mindent vegyszerekkel próbál meg pótolni. Ezzel az a probléma, hogy így olyan növényeket állít elő, amiknek nincs semmilyen beltartalmi értékük és az összes előnyük abban nyilvánul meg, hogy nagyok.

Ha azonban műtrágya helyet, inkább komposzt van felhasználva, akkor már azonnal változik a felállás. A mesterséges összetevő, csak néhány fontos komponenst tartalmaz, amilyen a nitrogén, foszfor, kálium, magnézium esetleg kalcium, miközben a természetes anyagban rengeteg féle nyomelem és mikro összetevő jelen van, nem beszélve az életről. A paránylényekben gazdag komposzt ugyanis plusz támogatást képes adni a növényeknek.

Gyakran az a probléma egy művelt talajjal, hogy rendelkezésre állnak a szükséges összetevők, de azok nincsenek felvehető formában, mert hiányoznak azok az élő rendszerek, amik ezeket oldatba vinnék át, amire a növények önmagukban képtelenek. A komposzt tehát sokkal többet ad, mint azt elsőre gondolnánk. Érdemes kiaknázni a pozitívumait. A készítése nagyon egyszerű, mert csak néhány alapvető törvényszerűségre kell odafigyelni. Az összetevők szemcsemérete, szén-nitrogén aránya, elegendő oxigén és a kellő mennyiségű nedvesség legyen biztosított. Ha mindez adott, akkor elég néhány hónap és kész lesz a jó minőségű szerves anyag utánpótlás, amit bármikor felhasználhatunk.

Több fázison megy keresztül komposzt, amire elnyeri a végső alakját. Olyan kivétele folyamatok játszódnak le benne, ami még a nagyon komplex molekulákat is képes felbontani. Egy remek példa erre, hogy a különféle hormonkészítmények gond nélkül megtalálhatók egy szennyvíztisztító kifolyó részén, addig a komposztálás követően, már egyáltalán nem mutatható ki ezeknek a nyoma, mert azokat az élet egyszerűen feldolgozza. A jól összeállított komposzt képes még a csontot is elemeire bontani.