Posted on
környezettudatosság
Környezettudatosság

Az ember fokozott eltávolodása a természettől egy olyan sajátos helyzetet teremtett, aminek eredményeképpen komoly problémák jelentek meg a világban. Sokan azt hiszik, hogy teljesen függetlenül élhetnek a tájtól, de valójában ez csak egy csalóka ábránd, mert anélkül élet sem lenne. A víz, a levegő, az élelem minden onnan származik, tehát tisztelnünk kell és óvnunk, mert annak az egészsége gyorsan visszahat miránk. Jó az, ha a környezettudatosság megvan bennünk. Ez számtalan formában megnyilvánulhat.

Már csak azzal sokat tehetünk, ha nem vásárolunk meg akármit, hanem csak olyan termékekbe fektetünk, amiknek az ökológiai lábnyoma minimális. Valójában mindenki tehet komoly lépéseket a saját szintjén azért, hogy komoly változások menjenek végbe. A környezettudatosság voltaképpen egy döntés, amibe megéri fektetni. Eljött ugyanis az a pillanat, amikor ismét a természet felé kell fordítanunk a figyelmünket, ha boldogan és egészségesen akarunk élni. Közösségi szinten rengeteg akció létezik, amivel próbálják az emberek figyelmét felkelteni.

Gyakran sikerül nagyobb tömegeket megmozgatni a környezettudatosság égisze alatt, de máskor csak nagyon kevesek vehetők rá némi aktivitásra. Nagy sikereket akkor lehetne elérni, ha már kicsi kortól kezdve ennek a szemléletében történne a nevelés. Sajnos, amíg a gazdasági lobbi dübörög és mindenkit arra sarkallnak a cégek, hogy vásároljon többet addig, elég nehéz küzdeni a tartós termékek mellett. A környezettudatosság sikerének kulcsa, a mi elhatározásunkban rejlik.

Ha teljesen világos lenne az embereknek, hogy azért szenvednek olyan sok betegségtől, mert egészségtelen élelmiszert fogyasztanak, jóval nagyobb figyelmet kapnának a háztáji zöldségesek, gyümölcsösök és a le térkövezett udvarok helyett inkább kiskertek jelennének meg mindenfelé. A környezettudatosság nem egy jól hangzó frázis kellene legyen, hanem komoly életszemlélet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy adjuk fel az igényeinket, csak valamiképpen alakítsuk át azokat és éljünk a környezettudatosság jegyében. Biztosan nem bánjuk meg.