Posted on

A meleg nyári időszakok alkalmával csak kevesen gondolnak a télre, amikor muszáj beindítani a fűtést, hogy kellemes körülmények között tudjuk elviseli az odakint tomboló zord fogcsikorgató hideget. Pedig az ebből a szempontból teljesen békés körülmények azok, amiket érdemes megragadnunk és kihasználunk talán pont a napelemes fűtési rendszer beizzításához.

Ez a technológia egyszerűen fantasztikus lehetőségeket rejt magában, amiket megéri kiaknázni. Ha már van egy szinte teljesen kimeríthetetlen, ingyen forrás, amire támaszkodhatunk, akkor azt miért ne fordítanánk az előnyünkre? Többféle változatában tudjuk a napelemes fűtési rendszer előnyeit igába hajtani. Ez megtörténhet napkollektoron ugyanúgy, ahogy napelemen keresztül. De mégis milyen hatásfokot érhetünk el? A fő probléma, hogy a napelemes fűtési rendszer főként napközben lehet aktív, amikor az égitest mindenfelé szórja energiáját.

A hosszú téli éjszakák pedig elég hűvösek lehetnek, így valahogy tartalékolni kell a meleget vagy kiegészítő megoldásokban gondolkodnunk. A napelemes fűtési rendszer egyik változat a napkollektorral történő melegítés. Ezzel elérhető a folyadék felhevítése adott fokra, majd azt fűtőtesteken keresztül bejuttathatjuk az ingatlanba. A leginkább jó hasznosítást ilyen formában padlófűtésen keresztül érhetünk el, mert ennek bőven elég az 50 fokos víz az optimális eredmény eléréséhez. Amennyiben napelemek állnak a rendelkezésünkre, amikkel elektromos áramot nyerünk ki, akkor az alacsony energiaigényű fűtőtestek lehetnek az ideális eszközök a cél eléréséhez.

Ebben a kategóriában remekül teljesít az infrapanel. A napelemes fűtési rendszer kapacitásától függően kiterjeszthető a teljes ingatlanra vagy csak bizonyos helyiségek hőmérsékletét tudjuk azzal emelni. Gyakori kivitelezési mód, hogy csupán rásegítő egységként működik és főleg a késő őszi és kora tavaszi hónapokban kerül fő alkalmazásra, amikor nincs igény magas intenzitású fűtésre. Mindenképpen megéri kiaknáznunk a napelemes fűtési rendszer nyújtotta lehetőségeket, amennyiben módunkban ál, mert azzal a saját kényelmünket alapozhatjuk meg.