Posted on

A nyári szezonok alkalmával csak kevesen gondolnak a még távolnak tűnő téli időszakra, amikor nem a légkondicionáló, hanem a kazán kell csúcsra járatva legyen. A kinti forróság ellenére azonban megéri olykor kicsit előre gondolnunk, akár a biobrikett beszerzésén, ezzel a saját dolgunkat megkönnyítve jelentős módon. A megfelelő mennyiségű és jó minőségű tüzelő beszerzések nem várhat akármeddig.

Kerüljön előtérbe a biobrikett!

Amennyiben nem valamilyen központi helyről kapjuk a meleget és még csak gázzal sem fűtünk, akkor bizony időben be kell spájzolnunk a tüzelőből. Történjen fával vagy szénnel esetenként a hő nyerés, az alapanyagoknak megfelelő módon ki kell száradniuk.

Ez a folyamat legalább néhány hónapot igénybe vesz az optimális körülmények között. Természetesen vannak olyan készítmények, amik esetében az azonnali felhasználhatóság már biztosított. A biobrikett kifejezetten ebbe a csoportba sorolható. A különböző alapanyagokból, többnyire mezőgazdasági „hulladékból” készült tüzelőanyag kiváló lehetőségeket rejt magában.

Legyen az fűrészpor, szalma, széna, amiből magas nyomáson összepréselik, a tömörségéből adódóan igen nagy fűtőértéket nyújt. Ugyanakkor nem mehetünk el figyelem nélkül amellett sem, hogy némely alapanyag jelentős hamuképződést okoz.

Miért előnyös a biobrikett?

Sokan látnak benne nagy potenciált hiszen ilyen módon nem kell fákat kivágni és erdőket letarolni a tüzelőanyag megteremtéséért, hanem az amúgy is nagy mennyiségben keletkező másodlagos mezőgazdasági termékek kerülnek értékesítésre.

Külön ipari technológia alakult ki a biobrikett megteremtésére. Ami az eredményeket illeti, nagyon úgy tűnik, hogy egy bevált termékcsaládról van szó, de az ár-érték arányát illetően körülbelül ugyanott található, ahol a hagyományos nyersanyagok vagy kicsit még drágább is.

A költségek a biobrikett esetében továbbá típusonként változhatnak, valamint az összetevők beszerzésének feltételei is meghatározzák az árukat. Mindenesetre a biobrikett megéri a próbát és amennyiben úgy látjuk, hogy számunkra ideális alternatívát képvisel, úgy bátran éljünk vele.