Posted on

A mosószóda rendkívül közkedvelt környezetbarát mosószer, a zöld életmódot követők egyik kedvenc háztartási kelléke. Szilárd állapotban fehér színű, kristályos por. E natúr tisztítószer lényegében a szénsav nátriumsója. A mosószóda nem új keletű vívmány – több ezer éves népszerűségre tekint vissza, már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták.

Mosószóda: valódi Jolly Joker

A mosószóda, s úgy általában véve, a háztartási szóda ezerarcú kedvenc, felhasználása roppant sokoldalú lehetőséget szolgáltat a számunkra. A mosószóda nemcsak mosásnál tesz jó szolgálatot, de a fertőtlenítésben, szagtalanításban is. A fürdőszobán túl a konyhában, de még a kertben is pazarul alkalmazható. S manapság, amikor a természetes módszerek valósággal a reneszánszukat élik, a mosószóda igazi közönségkedvenccé avanzsált.

Régi megoldások modern tálalásban: ismerkedjünk meg a nagyszerű mosótojással

Mosótojás – ha még nem hallottunk e natúr tisztítószerről, viszont a zöld, természetes megoldásokat rendkívül fontosnak tartjuk a háztartási munkák vonatkozásában, épp itt az ideje, hogy közelebbi ismeretséget kössünk ezzel az (egyébként mosószódára alapuló) termékkel.

 

A mosótojás külsőre olyan, mint egy nagyobb méretű, műanyag húsvéti tojás. A „varázslat” azonban odabenn történik: a mosótojás ugyanis kétféle tisztítógolyócskát rejt magában: sötétet és világosat.

A mosótojásban lévő sötét színű golyók turmalinból készülnek. A turmalin egy ásványi anyag, jelen esetben a fehér színű golyócskák folyamatos koptatása a célja mosás közben. Ezek a fehér színű tisztítógolyócskák pedig miből másból, ha nem mosószódából állnának, préselt kivitelezésben. A mosótojásban a két anyag kölcsönhatásának köszönhetően a ruhák patyolattiszták lesznek, s mindezt vegyszermentesen, abszolút természetesen.

Amihez az elején mindenki kicsit szkeptikusan áll: a mosógolyó

A mosógolyó, a fenti opciók mellett szintén rendkívül környezetbarát mosószernek bizonyul, ám kivételesen modern találmány lévén, a működési elve merőben eltér azokétól.

Hogyan működik a mosógolyó, ha nincs is benne semmilyen mosószer? A mosógolyó belsejében kizárólag kerámia golyócskák találhatók. Hogyan mossa mégis tisztára a koszos ruhát? Nos, a szóban forgó vívmány működési elve a vízben található sók ionizálásán alapszik. A kerámia golyók ionizálják a vizet, az ionizált víz pedig könnyebben áthatol a ruhák szálai között, ezáltal távolítva el az azokra rakódott szennyeződéseket – s mindezt maximálisan vegyszer nélkül! Laikusként elsőre garantáltan hihetetlennek tűnhet a szóban forgó tisztítószer hatékonysága, azonban a tapasztalatok magukért beszélnek: a mosógolyó valóban jól teljesít!

Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy -vegyszermentességének köszönhetően- a legérzékenyebb bőrrel megáldott személyek is bátran alkalmazhatják, hiszen semmilyen módon nem vált ki irritációt.

Az egyik legjobb tulajdonságát a végére hagytuk: a mosógolyó több, mint 1000 mosásra alkalmas! Fontos! Ha a kimosandó ruhák súlya meghaladja a 4,5 kg-t, a hatás érdekében érdemes két darab mosógolyót használni. Ha bizalmat szavazunk e zöld módszernek, a víz hőmérséklete ne haladja meg az 50 fokot.