Posted on

A kis méretű szélgenerátor azoknál a háztartásoknál váltja be a hozzá fűzött reményeket, ahol egyrészt a környezeti viszonyok adottak a szóban forgó berendezés működéséhez, másrészt a lakók a zöld megoldásokat preferálva a természetvédelem jegyében energiabarát módszerekkel kívánják megkönnyíteni a mindennapokat.

Mi az a szélturbina, és milyen célt szolgál?

A kis méretű szélgenerátor segítségével szélenergiát „foghatunk be”, amit a berendezés villamosárammá alakít. A szélenergia az egyik legtisztább módja az alternatív, megújuló energiatermelésnek. Nemcsak a magánházak, kisebb céges objektumok, de a hatalmas ipari létesítmények is előszeretettel élnek a szélenergia nyújtotta előnyökkel.

Persze, ha egy kisebb családi házról beszélünk, nyilván nem az óriási szélkerekekre kell gondolnunk, hanem a teljesítményükben (no meg persze méretükben) szerényebb kis méretű szélgenerátorokra. Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy teljesen mindegy, a kisebb kivitelű szélgenerátorokra vagy a nagyobb ipari létesítményeket kiszolgáló szélturbinákra gondolunk, az adott berendezés – viszonylag- nem foglal el nagy helyet, működése közben abszolút nem szennyezi a környezetet (hiszen nem bocsát ki károsanyagot) és napszaktól független a működésük

Dióhéjban a kis méretű szélgenerátor működési elvéről

 

Legyen szó a vízszintes vagy a függőleges tengelyű kis méretű szélgenerátorról, a működési elve ugyanaz: a szél mozgatja az adott generátor keréklapátjait, amelyek háromfázisú energiát termelnek a szél hatására. Az energia szállítása transzformátorok által történik – a transzformátorok elenyésző veszteséggel, nagy távolságra is képesek elszállítani az energiát.

Mivel országunk időjárási viszonya e tekintetben nem túl szerencsés (mérsékelten szeles), mi nem tudjuk olyan hatékonyan alkalmazni a szélenergiát, mint például a németek vagy az osztrákok.

Hogyan kalkuláljunk?

A szélgenerátorok teljesítményük vonatkozásában általában az 5 kWh és az 50 kWh között mozognak. Az utóbbi már irodaépületek igényeit is k tudja elégítheti, hiszen akár 40 családi ház számára képes energiát biztosítani.

Ha saját háztartásunk számára kívánunk belefogni a projektbe, akkor a kis méretű szélgenerátor – azaz az 5 kWh-s verzió – tökéletesen megfelel a célnak. Ezek a verziók 3-6 elektromos berendezés három fázisú áramellátását is kényelmesen fedezik. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szélkerék lapátjai 3m/s sebességű szélmozgásnál indulnak be, de ideális esetben ez a szám átlagosan jobb, ha a 5-6 m/s-hoz közelít.

Optimális esetben tehát a házi szélturbinánk működését nem zavarja semmi (nyílt terepen van). A háztól és egyéb tereptárgyaktól ideálisan 150 méterre telepíthető a kis méretű szélgenerátor, de ez mindenképpen a kivitelező cég előzetes személyes felmérése alapján konkretizálódik.

Kicsiben is gondolkodhatunk. Ha a háztartás energiaigénye még a fentiekben bemutatott példánál is alacsonyabb, a kisebb teljesítményű szélgenerátorokkal is érdemes próbálkozni. Ezek a felhasználóbarát eszközök ugyanis már 1-2 kWh-s teljesítménnyel is kaphatók, sőt a piacon az egészen „pici”, 100-400 W-os szélkerekek is reprezentálva vannak.