Posted on

Az emberiség energiaéhsége elég nagy, ami főként az egyre növekvő forgalomban vehető észre. Soha a világtörténelemben nem volt ennyi autó az utakon, mint manapság. Ennek eredményeképpen aztán jelentősen elkezdtek romlani a városok levegőinek a mutatói, ami teljesen érthető, a nagy mennyiségű kipufogógázok keletkezésének hála. Pontosan ennek a problémának a mérséklésére született meg a bioüzemanyag. De valóban megoldást kínál ez az összetevő a kialakult helyzetre? Sajnos a jelenlegi trendek nem ezt mutatják.

Mennyire hasznos a bioüzemanyag?

A bioüzemanyagok általában olyan készítmények, amik állati vagy növényi, többnyire ez utóbbi alapanyagok felhasználásával készülnek.

Ha belegondolunk abba, hogy a fosszilis energiahordozók is évmilliókkal ezelőtt keletkezett szerves növényi és állati összetevők, akkor joggal nevezhetnénk azokat is bioüzemanyagnak, csakhogy az idő mint tényező komolyan meghatározó.

Sokan mint megváltóként tekintenek ezen forrásokra, de azért van némi hátulütő, amit megéri figyelembe venni. Történetesen a bioüzemanyag előállítása elég komoly földterületeket vesz igénybe.

A bioüzemanyag termelés, mint etikai probléma

Beszélhetünk folyékony és gáz nemű bioüzemanyag kivitelekről. Ez a kettő típus a leginkább meghatározó, ha már a közlekedést és áramtermelést vesszük figyelembe. Maradjunk kimondottan a bio etanol és dízel kiviteleknél. Az egyik csoporttal a benzint a másikkal pedig a gázolajat lehet helyettesíteni, megfelelő arányban azokat keverni.

A gond az alapanyagok előállítása, amihez jelentős földterületekre van szükség. Ezeket a területeket ilyen módon a hagyományos mezőgazdasági növények, élelmiszer alapanyagok előállításától vesszük ki.

Néhány gyors számítás után kiderül, hogy óriási termőföldekre volna szükség ahhoz, hogy ne az embereket, hanem a kocsikat etessük. Erre nincs elég hely az öreg kontinensen és egyetlen országban sem.

Ha mégis komolyan gondoljuk ez ebbéli törekvéseket a bioüzemanyag termelése terén, akkor számolni kell az alapvető élelmiszerek árának növekedésével és a további éhínség fokozódásával a világban. Ilyen formában komoly dilemmával számolhatunk.