Posted on

A szüntelenül sugárzó Nap folyamatosan árasztja a földre az energiáját, amit megfelelő módszerekkel lehetőségünk van kiaknázni. A két legfontosabb energiaváltozat, amire az emberiségnek szüksége van az az elektromos áram és a meleg.

A napelem vagy napkollektor pontosan ezek kinyerésében lehet a segítségünkre. A napelem fő funkciója, hogy a sugárzást átalakítsa árammá, míg a napkollektor a melegvíz megteremtését segíti. Mindkét szerkezet a legjobb hatásfokot a déli tájolású tetőn éri el.

Melyik a hatékonyabb a napelem vagy napkollektor?

Felesleges különbséget tenni a két szerkezet között, mert alapvetően eltérő célokat szolgálnak. Bár lehet átfedés köztük, mert a napelem által termelt árammal lehetőség nyílik infrapanelek működtetésére, amik folyamatosan termelik a hőt. A napkollektor ezzel szemben a legjobb hatásfokot nyáron tudja produkálni, amikor nagy a napos órák száma és a hőmérséklet is alapból magas.

A tél során érdemes más rendszerekkel összekötve kiaknázni a képességeit. De miért pont ezekben gondolkodjunk, ha energiatermelésről van szó? Főként azért mert a napelem vagy napkollektor előnyei az év legnagyobb részén kiaknázható. Ha felhők is takarják a napot, az elemek képesek még ilyen körülmények között is a működésre.

Természetesen éjszaka egyik berendezés sem látja el a funkcióját, de ilyenkorra megéri beiktatni más rendszereket, amik pótolják a hiányt. A napelem vagy napkollektor mellett szélturbinák, vagy földhőszivattyúk vehetők még igénybe, amennyiben függetleníteni akarjuk magunkat a hálózattól.

A napelem vagy napkollektor megéri a befektetést?

Mielőtt belevágnánk a termékek vásárlásába, majd a rendszer kiépítésébe, érdemes némi számítást elvégezni arra vonatkozóan, mennyi idő alatt térülnek meg a kiadások. Természetesen sok apró tényező van, amit számításba kell vennünk, de a gyakorlat azt mutat, hogy csak nyerhetünk a napelem vagy napkollektor hosszú távú telepítéssel. Irány az internet és gyűjtsünk minél több információt a témában, mielőtt végső döntést hoznánk. Ne kapkodjunk el semmit.