Posted on

A jelenlegi társadalmat a folyamatosan lüktető gazdaság látja el mindenféle javakkal, amik az élethez szükségesek. Amíg vidéken gyakran még ma is hozzá vannak szokva az emberek ahhoz, hogy legalább az alapvető élelmiszerek egy bizonyos részét megtermelik maguknak, addig városon teljesen ki vannak szolgáltatva az ott élők az ellátórendszereknek. Ennek természetesen megvannak a maga előnyei és egyben a hátrányai is.

Sajnos jelenleg ott tartunk, hogy jóformán mindent a különféle javak és szolgáltatások előállítása alá rendelünk, ami azt eredményezi, hogy jelentős pusztítás történik a kitermelések során. A környezetgazdálkodás, mint olyan eléggé a háttérbe van szorulva. Ennek nagyon súlyos következményei vannak már bizonyos régiókban. Bár nem mehettünk el amellett, hogy a természetvédelemnek azért teret is szentelnek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ország területének és a javak 10 %-át használják fel arra, hogy óvják a különféle értékeket, de ugyanakkor a maradék 90 %-ot alárendelik a rombolás bizonyos mértékének.

Sokan beszélnek fenntarthatóságról, amiben a környezetgazdálkodás kulcsfontosságú szerepet kellene játszódjon. Voltaképpen a technológiai háttér a rendelkezésre áll, akárcsak a megfelelő elvek és tervezetek, csupán foganatosítani kellene azokat kellőképpen. A környezetgazdálkodás lényege az volna, hogy jelentős távlatokban gondolkodva történjen meg a javak felhasználása. A természet képes a megújulásra, csupán időre van szüksége.

A megfelelő termelési rendszerek kidolgozása mellett, amiben elegendő teret kapnak a különböző életközösségek, kialakítható egy olyan mechanizmus, aminek mindenki nyertesévé válik. Az ésszerű környezetgazdálkodás egyik remek példája körültekintő halászat. Amennyiben ugyanis a méretesebb állatok kifogásra kerülnek és a kicsiknek így nagyobb élettér jut, azok gyorsabban fel tudnak nőni és jelentősebb létszámban, mert a velük konkuráló és sok esetben azokat elfogyasztó felnőttek kiesnek az egyenletből. A régi fokgazdálkodás is pontosan ezen alapult, mikor is olyan sok volt az élelemforrás a környezetgazdálkodás ezen módja révén, hogy mindenki bőségben tudott élni.