Posted on

A világ egyre nagyobb problémákkal kell a közeljövőben szembenézzen, ugyanis előtérbe fognak kerülni olyan dolgok, amik eddig még nem okoztak jelentős fejtörést. Amíg rendelkezésre állnak fosszilis tüzelőanyagok, addig minden rendben van, de a készletek elég jelentősen fogynak, ami komoly kihívást fog jelenteni a gazdaság szempontjából. Szerencsére nem kell kétségbe esnünk, mert léteznek alternatívák a zöld energia változatok formájában, de jelenleg ezek még nem elegek ahhoz, hogy kiváltsák a szénre, kőolajra és földgázra alapozott termelést.

Sok tanulmány kifejezetten arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a technológiák nem elég gazdaságosak. Sajnos nem szabad elmennünk figyelem nélkül az olaj lobbi mellett, hiszen az elég komolyan működik napjainkban. A kapitalizmus, mint mozgatórugó, a nyereséget tűzte ki a zászlajára fő célként, ezért amíg pénzt lehet kifacsarni egy adott ágazatból, addig mindent megtesznek azért, hogy azt működtessék.

A zöld energia jelenleg pedig valamivel olcsóbb, hiszen nem jelent folyamatos függést. Amennyiben napelemek segítségével saját magunknak termelünk áramot, akkor nincsenek havonta számlák. Ugyanígy, ha az autónk vagy a fűtésünk zöld energia igénybevételével működik, úgy jelentős bevételtől esnek el bizonyos cégek. Gondoljunk csak bele, az előbb említett autó szintjén. Abba üzemanyag kell, többféle kenőolajok, amiket mind a föld mélyéről kibányászott, gyakran fekete aranynak is nevezett összetevőből nyernek ki finomítással.

Ezt levetítve több millió járműre tudható, hogy hatalmas pénzek forognak. A zöld energia ebbe a jó kis üzletbe alaposan belepiszkítana, ezért amíg csak lehet, igyekeznek azt parkoló pályán tartani a nemzetközi vállaltok. Természetesen ettől még folyamatosan vannak próbálkozások és fejlesztések a zöld energia terén. Egyre több helyen jelennek meg a geotermikus, hőszivattyús, szélturbinás, napelemes rendszerek. A biomasszába is sokan látnak potenciált, főként a gazdálkodók. A zöld energia idővel egyre jobban kiterjeszti a szárnyait és remélhetőleg eléri azt a szintet, amikor már életképes alternatíva lesz a jelenlegi változatokkal szemben.