Posted on

A környezetbarát csomagolás témája szoros összefüggést mutat a fenntartható fejlődéssel. Nem véletlen, hiszen a környezetben felhalmozódott szemét egyre tarthatatlanabb állapotokat hoz létre. Ugyan a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás követendő iránynak bizonyul, de a tapasztalatok még mindig azt mutatják, hogy a csomagolóanyagok nem megfelelő megválasztása nagymértékben terheli a környezetet.

A csomagolás elad?

A mai kor vásárlója változatos csomagolásokkal találkozhat az üzletekben, amelyek általában a marketing részét képezik. Egy mutatós csomagolás sokak szemében még mindig döntő tényező lehet. Anyagi okokból kifolyólag, a nagyobb kiszereléseket nem mindenki engedheti meg magának, ez pedig gyakran együtt jár azzal, hogy a kisebb kiszerelést választják, ami plusz csomagolás felhasználásával jár. Alapvetően a kérdés tehát messzebbre mutat annál, mint milyen csomagolóanyagok kerülnek napjainkban forgalomba.

Trend a környezetbarát csomagolás

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több cég igyekszik környezetbarát csomagolás segítségével tenni a fenntartható fejlődés érdekében. Ahogyan a mutatós, színes, figyelemfelkeltő csomagolások roppant elterjedtnek számítanak még manapság is, úgy kezdenek a trendek a környezetbarát csomagolóanyagok irányába mozdulni. A környezettudatosságot fontosnak tartó vásárlók ma már nemcsak a vegán életmódot követők köréből kerülnek ki, hanem egyre többen látják, milyen erő rejlik abban, hogy milyen csomagolást választ egy-egy cég a termékeinek. A környezetbarát csomagolás egyértelműen divat lett, ám az előnyei abban is megmutatkoznak, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.

 

környezetbarát

Környezetbarát csomagolás: mely termékek a leginkább érintettek?

Ha bemegyünk bármelyik bevásárlóközpontba, a polcokon rendszerint nem az újrahasznosított csomagolások vannak többségben. Ugyanakkor egyre több ilyennel találkozhatunk és rendszerint azok a termékek érintettek, amelyek egyébként is az egészséges életmódot hirdetik. A superfood-ok piacán alig-alig találkozni műanyag csomagolással, például a búzafű por vagy a maca por egyértelműen környezetbarát csomagolásban kerülnek a polcokra. Természetesen a papírcsomagolások egyéb termékek esetében is megtalálhatóak, de még mindig megszámlálhatatlanul sok minden szerezhető be műanyag csomagolásban.

Környezetbarát csomagolóanyag: csomagkiküldés során is lényeges!

Az online rendelés korát éljük, amikor egyre többen választják a webes vásárlást, biztonsági és kényelmi okokból. Bizonyára találkoztál már Te is olyan csomagolással, amikor a papírdobozon belül műanyag töltőanyagot választott a szállító cég. A termékek biztonságos és sértetlen kiszállítása kiemelt jelentőséggel bír a webáruház eredményeit és kedveltségét illetően, de ma már olyan alternatívák is léteznek, amelyekkel kikerülhetőek a műanyag kitöltőanyagok, amelyek egyébként rendszerint a kukában landolnak. A rendszerint eldobásra ítélt csomagolások egyébként akkor is kiemelt szerephez jutnak, amikor a hétköznapi bevásárlásainkról van szó.

Környezetbarát csomagolás a zöldségek és gyümölcsök számára

YouTuberek és zero waste életmóddal foglalkozó bloggerek, vloggerek egyaránt foglalkoznak manapság a környezetbarát csomagolás ezen módjával. Az EU területén is mind nagyobb figyelem hárul arra, hogy a friss alapanyagokat a szokásos műanyag neylonok helyett, lebomló anyagból készült típusba lehessen csomagolni, esetleg felárat számoljanak fel a boltok a műanyag csomagolás használatakor. A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk, mégpedig a textil szatyrok képében testesül az meg. Akár saját kézzel otthon is varrhatsz olyan kis tartókat, amelyek összehúzós szájjal rendelkeznek, ezeket pedig magaddal viheted a bevásárlásaidhoz. Még csak furcsán sem fognak nézni rád a pénztárnál vagy a piacon a környezetbarát csomagolás kapcsán, hiszen egyre többen használnak hasonló megoldásokat.

környezetbarát csomagolóanyag

Környezetbarát csomagolás: akár a választás alapja is lehet!

Nemcsak a mutatós, színes csomagolás adja el magát napjainkban, hanem egyre többek körében lényeges szempont a választásnál a környezetbarát csomagolás. A vegán életmódot követők gyakran a környezetbarát csomagolást is előnyben részesítik. Természetesen nem táplálkozásfüggő a dolog, inkább a gondolkodásmód áll ennek a hátterében. Ahogyan sokan kifejezetten az állatkísérletektől mentes termékeket részesítik előnyben, úgy a környezetbarát csomagolás is szempont lehet. A minden korábbinál szélesebb választék ma már lehetővé teszi, hogy akár ez alapján is döntsünk egyik vagy másik termék mellett.

A környezetbarát csomagolás a fenntartható fejlődés iránti törekvés egyik szegmense. A megoldás részben saját kezünkben van, hiszen a vásárlói döntéseink befolyásolhatják a kínálati piacon megjelenő csomagolóanyagokat. Ugyanakkor még mindig tapasztalható, hogy a környezetbarát csomagolás akár többe is kerülhet, mint a hagyományos megoldások. A környezettudatos választásokat a vonatkozó jogi háttérszabályozással is élénkíteni lehet. Az egyén szintjén pedig a szelektív hulladékgyűjtés szintén kiemelt jelentőséggel bír.