Posted on

Lebomló csomagolás- ilyen és hasonló csomagolóanyagokkal egyre gyakrabban találkozhatunk. Nem véletlen, hiszen a környezettudatos megoldások egyre nagyobb hangsúlyt kapnak napjainkban. Bolygónk energiaforrásainak kihasználása, valamint a környezeti terhelés abba az irányba mutatnak, hogy gondolkodásbéli változás és tényleges cselekvés szükséges a természetes környezetünk megóvásának érdekében. A „gyermekeinktől kölcsön kapott” bolygó nehezen viseli a rázúduló szeméttömeget, amiben a műanyag csomagolások jelentős mértéket tesznek ki.

Lebomló csomagolás: egy működő alternatíva!

A műanyag csomagolóanyagok még mindig sokkal nagyobb szeletet hasítanak maguknak a piacból, mint az hasznos lenne. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Vannak családok, akiknél ez tökéletesen működik, de sajnos arra is szép számmal találhatunk példát, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket nem rendeltetésüknek megfelelően használják az emberek. Ezen a téren is van még mit fejlődnünk. A nyugati példák kitűnő irányvonalnak tekinthetőek, ahol nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés valósul meg a hazainál nagyobb hatékonysággal, hanem a lebomló csomagolóanyagok is jobban szerephez jutnak.

lebomló csomagolóanyag

 

Ugyanakkor tény, hogy már nálunk is egyre több lebomló csomagolás kap helyet az üzletek polcain. Beszerezhetünk lebomló anyagból készült kukazsákot, de a termékek csomagolásakor is egyre nagyobb teret tudhatnak magukénak az újrahasznosított alapanyagok. A zöldségek és gyümölcsök csomagolásakor szintén találkozhatunk a lebomló csomagolás előnyeivel. A komposztálható, lebomló csomagolóanyag az erre a területre figyelők körében nagy népszerűségnek örvend.

Komposztálás, mint az újrahasznosítás egyik módja

A lebomló csomagolás belekerülhet a komposztálásra szánt szerves anyagok közé, ez az egyik nagy előnye. A komposztálás nem ismeretlen fogalom a mai kor emberének, sőt, mondhatni reneszánszát éli. Beszerezhetőek olyan kompakt komposztálók is, amelyek az erkélyen vagy a konyhában is praktikusan használhatóak. Már hazai youtuberek között is találkozhatunk olyanokkal, akik ezt az irányt képviselik és népszerűsítik a csatornájukon. A komposztálás egyébként kertes ingatlanok esetében rendkívül könnyen kivitelezhető, így a konyhai hulladékot éppen úgy újra lehet hasznosítani, mint a lebomló csomagolóanyagot.

Fókuszban a környezettudatos gondolkodásmód

A fenntartható fejlődés gyakran témája a nemzetközi konferenciáknak és egyezményeknek. Ahhoz, hogy tényleges változások induljanak el, az egyén belépése is lényeges az egyenletbe. A lebomló csomagolás újrahasznosítása, komposztálása, a szelektív hulladékgyűjtés és a tudatos döntések kiemelt jelentőséggel bírnak abban, mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. A manapság divatos bambusz fogkefék, a környezetbarát tisztítószerek, a natúr szépségápolási készítmények mellett, a lebomló csomagolóanyag használata is egyre elterjedtebb. Nyilvánvaló igény mutatkozik ezekre a megoldásokra, hiszen a környezetvédelem kicsiben, az egyén szintjén indul el.

lebomló evőeszköz

Lebomló csomagolás és fenntartható fejlődés

Ma már nem kell messzire menni, hogy követendő példákat lássunk a környezettudatossággal összefüggésben. A világhálónak köszönhetően elérhetőek azok az anyagok, amelyek felhívják figyelmünket a fenntartható fejlődés fontosságára. A ruhaipar rengeteg vizet használ fel, de a műanyag csomagolások is rendkívül károsak a környezetre. Elképesztő méreteket öltenek a szeméthegyek és a vizek szennyezettsége is jelentősen meghaladja a valaha mért értékeket. A lebomló csomagolás használatát előnyben részesítő cégek mind nagyobb érdeklődésre tartanak számot, hiszen ez a jó irány, ami a jövőbe mutat. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy hosszútávon csak a környezettudatos megoldások vezethetnek egy élhetőbb környezet megteremtéséhez. Ebben a lebomló csomagolás is fontos szerepet játszik, legyen szó akár élelmiszerekről, akár a fürdőszobában vagy a konyhában használatos termékekről. Ne feledkezz meg arról sem, hogy nem mindegy, milyen csomagolásban és kiszerelésben veszed meg a szükséges termékeket!