Posted on
környezetvédelmi oktatás
Környezetvédelmi oktatás

A jelenlegi kor egyik óriási problémája, hogy a fejlődő technikai háttérrel valójában több problémát generált az ember, mint amennyit megoldott. Sajnos olyan szinten távolodtunk el a termeszedtől, hogy visszatalálni nagyon nem lesz egyszerű, de mégis meg kell tenni ezért mindent. Komoly szerepet tölt be ebben a környezetvédelmi oktatás, mint olyan. Itt meg kell említenünk, a fogalom nem összekeverendő a természetvédelemmel, amikor az élő rendszereket akarjuk behatástól mentes, eredeti állapotban megőrizni.

A környezetvédelem feladatköre kő keményen az, hogy az embert a saját maga által elkövetett butaságoktól, problémáktól óvja meg. Nem csak a fáknak és az állatoknak származik káruk a rossz levegőből, a szennyezett vizekből, talajokból, hanem közvetlenül vagy közvetetten nekünk. A környezetvédelmi oktatás révén sokat segíthetünk azon, hogy a felnövekvő generáció tagjai, már lehetőleg ne kövessék el azokat a hibákat, amiket mi megtettünk.

Kicsit alaposabban belegondolva elég szomorú, hogy a gyerekeinknek kell megfizetniük a szüleik által elkövetett hibák miatt, miközben minden csatornán a fenntartható fejlődésről esik szó, ami a valóságban nem létezik. A környezetvédelmi oktatás keretein belül számos példát bevonhatunk, amikkel jól szemléltetni tudjuk a negatív eredményeket. Sajnos elég kevés figyelmet kap még a mai napig is ez a tanítási forma, pedig hatalmas jelentőséggel bírna abban, hogy az új nemzedék ne, mint tőkejószágra tekintsen a bolygóra, hanem egy élő rendszerként, aminek a szerves részét képezik és ami nélkül egyszerűen képtelenek lesznek életben maradni.

A környezetvédelmi oktatás után pedig a valódi lépések felé kellene elmozdulnunk, ugyanis az idő komolyan sürget. Hiába a konferenciák, ha az érdemi lépések elmaradnak. A klímaváltozás már a nyakunkon van és távol áll attól, hogy egy elmélet legyen. Pár évtizeddel ezelőtt még a környezetvédelmi oktatás keretében csak, mint lehetőség volt felvetve, ha nem történnek sürgős változások, most pedig, már meghatározza hazánk időjárását és súlyos aszályokat hoz. Cselekedjünk, ha még nem késő!