Posted on
környezetvédelmi képzés
Környezetvédelmi képzés

Az ember egy olyan környezetben él, ami eléggé sérülékeny. Sajnos ezt egyáltalán nem tartjuk szem előtt és már csak akkor kapunk észbe, amikor komoly a baj. Mit lehet tenni azért, hogy csökkentsük a problémák kialakulásának kockázatát? A folyamatos tanulás ebben kulcsfontosságú szerepet játszik. Felmerül a kérdés, hogy mégis mit nyújthat nekünk a környezetvédelmi képzés? Főként azt, hogy megtanuljuk felismerni az egyes gondokat és akár azoknak mérséklésére is javaslatot tehetünk.

Az igazság az, hogy mindent érdekek befolyásolnak és emiatt gyakran még a legnyilvánvalóbb gondokat sem akarják a hatalmasok megoldani, még akkor sem, ha az egyszerű lenne. Ettől függetlenül a környezetvédelmi képzés nyújtotta tudást a saját életünkben kamatoztatni tudjuk. Voltaképpen egy olyan tudományterületről van itt szó, amit sok éven keresztül tanulni kell, ha minden apró részletbe bele akarunk látni. A reáltudományok, amilyen a kémia, fizika, biológia ismerete elengedhetetlen, hiszen ezeken belül találunk megoldást is a kialakult helyzetekre.

Egy rövidebb környezetvédelmi képzés ugyanakkor felnyithatja a szemünket és egy teljesen új felfogás felé vezethet el bennünket. Gyakran sejtelmünk sincs arról, hogy minimális jóindulattal mekkora pozitív eredmény érhető el. A világunk egy komplex rendszer. Hiába hiszik azt a közgazdászok és cégtulajdonosok, hogy a növekedés korlátlanul folytatódhat, ez nem igaz, ugyanis egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón élünk és a negatív hatások előbb-utóbb utolérnek bennünket.

A környezetvédelmi képzés egyik fő célja, hogy megértesse velünk az élet alapvető működésének folyamatait. Ha elszennyezzük a levegőt, amit aztán belelegezünk, akkor azzal saját magunknak okozunk jelentős kárt. Amennyiben mértéktelenül felzabálunk mindent, átvitt és szó szerinti értelmezésben magunk körül, akkor a jövő generációinak semmi sem fog jutni, amiből gazdálkodhatnának. A környezetvédelmi képzés az első lépés, hogy egy jobb és kiegyensúlyozottabb légkörben élhessünk. Ne fosszuk meg magunkat ettől a lehetőségtől, mert bánni fogjuk.