Posted on
újrahasznosított papír
Ujrahasznosított papír

Egyre sürgetőbb problémák vannak körülöttünk, amikre érdemes lenne komolyan odafigyelni, de az ember hajlamos arra, hogy inkább a kényelmét részesítse előnyben, aminek ugyanakkor megvan a maga hátulütője. Ezek között megemlíthetjük azt az egyszerű dolgot, hogy a különféle hulladékok lassan ellepnek bennünket. Az újrahasznosított papír ugyanakkor egy remek példa arra, hogy mit lehetne kezdeni a keletkező fölös anyagokkal. Először nézzük meg, hogy egyáltalán miért fontos ez?

Azért van erre szükség, mert bár régen még lehet, hogy nádból alították elő, de jelenleg több mint 90 %-ban fából történik meg a gyártás. A felmérések szerint az egész világ területére vonatkoztatva a papírgyártás a felelős a kivágott erdők 35 %-ért. Ha ezt megnézzük, akkor elég sok, főként annak a függvényében, hogy gyakran szívhez szóló írásokat lehet könyvekben olvasni arról, hogy miért nem szabad kivágni a fákat, miközben kissé groteszk módon, amit a kezünkben tartunk szintén egy növénynek a teteme.

Ezzel szemben az újrahasznosított papír nagyfokú felhasználásával jelentősen lecsökkenthető a kivágások mértéke. Természetesen ehhez annak is társulnia kell, hogy előnyben részesítjük az ilyen típusú termékeket. Az alapanyagok tisztaságától és minőségétől függően több minden készülhet azokból. Az oktatásban használt segédeszközök, jegyzettömbök, de ezen kívül WC papír és tojástartó alapját szolgáltathatja az újrahasznosított papír.

Érdemes figyelembe vennünk, hogy nem csak az adatrögzítésben használatos ez az anyag, mert egyre nagyobb mennyiségben találkozhatunk azzal csomagoló bevonat formájában. A kereskedelem növekedésével az igény is egy felsőbb szintre lépett. Ezzel magyarázható, hogy a szeméttelepeknek egy meghatározó részét a papírtermékek teszik ki, ami eléri a 40 %-ot. Az újrahasznosított papír készítés révén jelenős módosíthatnánk ezeket az értékeket. Mindehhez az kell, hogy komolyan figyeljünk oda részletekre és ne pocsékoljuk el kiváló nyersanyagot, hanem azt tanuljuk meg okosan visszajuttatni a körforgásba és értékeljük az ilyen termékek előnyeit.