Posted on

Az emberiség egy igen komoly energiahiánnyal küzd már az első gépezetek megjelenése óta. Ahogy fejlődik a technológia, egyre több speciális rendszer kerül létrehozásra, amik valamilyen formában, de igyekeznek kielégíteni az igényeinket, megteremteni a vágyott kényelmünket. A feladat nem igazán egyszerű, de a fejlesztők minden tőlük telhetőt megtesznek. Ahogy lassan, de biztosan kimerülőben vannak a fosszilis energiahordozó, úgy jelent az új források utáni kutatás egyre komolyabb kihívást.

Bár a zöldenergia jelentős potenciállal rendelkezik, még mindig csak töredékét adja a szükségleteknek, hiszen nem jut rá elég figyelem. Egyes tanulmányok szerint a megújuló alternatívák képtelenek lennének fedezni a szükségleteinket, míg más tanulmányok éppen ennek az ellenkezőjére világítanak rá. De miért van egyáltalán szükségünk ezekre? A zöldenergia azon források összefoglaló neve, amelyek szüntelenül a rendelkezésre állnak vagy emberi léptékben megújulnak.

Ide tartozik a szél-, víz-, geotermikus-, napenergia és a biomassza. Ezeket közvetlenül vagy közvetett módon tudjuk felhasználni. A napmeleget például felhasználhatjuk közvetlenül fűtésre az üvegházhatás kiaknázása képében, ahogyan teszik ezt a passzív házak, vagy közvetett úton átalakítva, napelemeken keresztül elektromos árammá. A fő probléma ezekkel kapcsolatban, hogy nehezen tudunk kidolgozni olyan rendszereket, amit kellő hatásfokkal képesek kinyerni a szükséges mennyiségű energiát. A jelenleg legjobb teljesítménnyel bíró panelek alig haladják meg a 20 %-os teljesítményt, bár laboratóriumi körülmények között előállításra kerültek már 60-80 %-ot elérő változatok.

A zöldenergia típusok között a víz az, amit a leginkább kiaknáznak. A legnagyobb problémát gyakran az jelenti, hogy távol van egymástól az előállító és a felhasználó hely. Ezt a kisebb rendszerek kiküszöbölik, hiszen ott a lakás közvetlen közelében jelenik meg a rendszer és szinte azonnal felhasználásra kerül a létrehozott energiamennyiség. Ahogy haladunk előre az időbe, úgy annál biztosabb, hogy a zöldenergia lesz az egyetlen alternatíva, amire támaszkodhatunk. Érdemes tehát minél többet megtudni róluk.