Posted on

Az építkezéseken rendszerint rengeteg olyan munkafolyamat történik, ami sok hulladék keletkezésével jár. Tipikusan ilyen a falbontás, aminek során a kibontott anyagok hulladékká válnak. Ezeket a megfelelő helyen, illetve módon kell tárolni egészen addig, amíg el nem szállítjuk őket.

Az építési hulladékokat másnéven sittnek nevezzük, ami nem feltétlenül csak bontott anyag lehet. Idetartozik például a termőföld, a fa, fém, műanyag vagy üveg hulladék, a beton- és aszfalttörmelék is. Sőt, még akár veszélyes hulladékok is keletkezhetnek. Ahhoz, hogy pontos kalkulációt tudjunk készíteni, érdemes tisztában lennünk néhány fontos dologgal a sittszállítás árakkal kapcsolatban.

Mitől függnek a sittszállítás árak?

A sittszállítás árak nagyon változatosak lehetnek attól függően, hogy pontosan milyen hulladékról beszélünk, illetve mekkora mennyiséget kell elszállítani. Nem mindegy például, hogy tiszta bontási hulladékról van-e szó vagy olyan sittről, amiben vegyesen vannak fa, műanyag, fém és egyéb anyagok. Ami pedig a mennyiséget illeti, a hulladék mérete szerint kell kiválasztani a megfelelő méretű konténert, aminek az árát szintén bele kell kalkulálni végső összegbe. Jó hír, hogy nagyobb mennyiségű sitt szállítása esetén számíthatunk kedvezményre, de a konténereket és a kilométer díjat ez esetben is ki kell fizetni. Természetesen az is számít, hogy az elszállítandó sitt milyen messze van a telephelytől és a hivatalos sittlerakó helyszínétől.

Miért fontos az árajánlatkérés?

A szolgáltatók weboldalán az esetek nagy részében fel vannak tüntetve az árak, de ezek csak tájékoztató jellegűek. Minden esetben érdemes felvenni velük a kapcsolatot és pontos árajánlatot kérni. Azt ugyanis csak a részletek pontos ismeretében tudnak adni nekünk. Az árkalkulációba olyan tényezők is beleszámíthatnak, mint például az, hogy milyen konténerre van szükség és mikor alkalmas a sitt elszállítása. Számos olyan költségnövelő, illetve költségcsökkentő tényező van, amikről csak akkor szerzünk tudomást, ha egyedileg kérünk árszabást az adott cégtől.