Posted on

A szélgenerátor tetőre való felszerelése több okból is előnyös lehet számunkra. Egyre több ember választja a környezettudatos, fenntartható életmódot és ennek egyik fő eszköze a megújuló energiaforrások használata. A tetőre szerelhető szélturbina új távlatokat nyit a zöld energia terén, megteremtve a lehetőséget, hogy az otthonunk energiáját magunk állíthassuk elő, miközben ezzel párhuzamosan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel és esetleges hátrányokkal jár a szélgenerátor családi házhoz való telepítése!

Egy lélegzetvételnyi kitekintés: a szélenergia előnyei

A szélenergia egyik legnagyobb, verhetetlen előnye, hogy megújuló energiaforrás lévén kimeríthetetlen. A szél ugyanis „végtelen” és nem merül ki, mint a fosszilis tüzelőanyagok. Emellett, a szélenergia használata nem jár szennyező anyagok kibocsátásával. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, miszerint a szélenergia előállításához szükséges berendezések költségének csökkenése miatt, egyre gazdaságosabbá válik a projekt kivitelezése, akár odahaza is. A szélgenerátorok élettartama hosszú, akár 20-25 évig is tarthatnak, a karbantartási költségük pedig viszonylag alacsony, ami hosszútávon gazdaságos befektetést jelent.

A szélgenerátorok típusai

A szélgenerátorok között két fő típust tartunk számon: a hagyományos, horizontális tengelyű szélturbinákat és a vertikális szélgenerátorokat. A vertikális szélgenerátorok alkalmasabbak városi környezetben való használatra, mivel hatékonyan képesek működni alacsonyabb sebességű és változó irányú szélben is.

Szélgenerátor tetőre: melyiket válasszam?

 

A már a fenti megjegyzésből kiderült, hogy a vertikális szélgenerátorok a hagyományos, horizontális változatokhoz képest kevésbé érzékenyek a szélirányra. Ez azt jelenti, hogy képesek kihasználni az olyan szélturbulenciákat és szélirány-változásokat, amiket a városi környezetben gyakran tapasztalunk. Emiatt a vertikális szélgenerátor tetőre szerelve ideális, hiszen az ingatlanok közötti tereken a szél iránya gyakran változik. Emellett a vertikális szélgenerátorok kisebbek és könnyebbek lehetnek, mint a hagyományos szélturbinák, így egyszerűbb telepíteni. Az alacsonyabb tömegüknek köszönhetően, kevésbé terhelik az épület szerkezetét.

Hogyan profitálhat egy átlagos családi ház a szélgenerátor tetőre való telepítéséből?

A tetőre szerelhető szélgenerátor használata alapvetően a villanyszámla csökkentésének egyik legegyszerűbb módja. A vertikális típusok által termelt energiát közvetlenül a házban használhatjuk fel, csökkentve ezzel a hálózatról vett áram igényét. További előnye a tetőre szerelhető szélenergiát hasznosító generátornak, hogy csökkentheti a háztartás ökológiai lábnyomát – ami bizony nem kis érdem a környezetvédelem vonatkozásában!

Szélgenerátor tetőre: tiszta bolygó, fenntartható jövő

Nem véletlen, hogy ezen berendezések a környezettudatos háztulajdonosok között osztatlan sikert aratnak, akik a tisztább bolygó és fenntartható jövő érdekében szeretnék csökkenteni „függőségüket” a fosszilis tüzelőanyagoktól. A szélgenerátor családi házhoz való telepítése jelentős lépés a megújuló energiák irányába és lehetőséget ad arra, hogy aktívan részt vegyünk a fenntarthatóbb jövő megteremtésében. Habár a szélenergia használatának vannak hátrányai, a hosszú távú előnyök, mint az energiaköltségek csökkentése és a környezetre gyakorolt pozitív hatás, messze felülmúlják ezeket.

Mik azok a bizonyos hátrányok?

Tagadhatatlan, hogy a berendezések energia előállítása igencsak időjárásfüggő, ezért az adott épületnek szüksége lehet egy másodlagos, hagyományos energiaforrásra a szélmentes időszakokban. A szélgenerátorok működésükkor zajt is termelnek, ami zavaró lehet, különösen a sűrűn lakott területeken. Bár korábban említettük, hogy a technológia fejlődésének, illetve a megnövekedett vásárlói igényeknek köszönhetően a szélturbinák ára is jelentősen csökkent, azért a telepítésük, különösen a minőségi márkák esetén, nem a legolcsóbb mulatság. Az már persze más kérdés, hogy ez hosszú távú befektetés, ami előbb-utóbb egészen biztosan megtérül.