Posted on

Az iparosodott társadalom jelenleg a mértéktelen fogyasztás útján igyekszik előre haladni megállás nélkül. Ennek megvannak a maga hátrányai, amikről gyakran nem vagyunk hajlandók tudomást szerezni. A reklámok folyamatosan arra ösztönöznek bennünket, hogy csak fogyasszunk, vásároljunk, majd pedig minél előbb dobjuk ki, amit vettünk és szerezzünk be a helyett másikat. Az óriási szeméthalmok kialakulása ennek a mentalitásnak a következménye.

Természetesen intézményesített formában igyekeznek tenni az ellen, hogy rengeteg nyersanyag pocsékba menjen, de ez elég nehéz feladat. A különféle újrahasznosítási ötletek sokat tudnak segíteni. A vállalti szintek mellett, a saját hétköznapi életünkben is sok olyan apróságot tehetünk meg, amivel csodákat teremtünk. A műanyag palackok, rengeteg féle módon felhasználhatók némi átalakítással. Ugyanez igaz a karton- és konzerves dobozokra, valamint még sorolni lehetne a termékeket. Gyakran csak a képzelőerőnk szab határt.

Díszítőelemeket, madárházakat és etetőket, ceruza-, gyertya-, valamint telefontartókat állíthatunk össze az újrahasznosítási ötletek keretén belül. Fantasztikus ajándékok születhetnek meg ilyen formában. Ha rendelkezésre áll a nyersanyag, akkor csak neki kell esnünk és teremtenünk. Amennyiben hirtelen nincsen ötletünk, akkor érdemes az interneten alaposan körülnézni. Itt részletes leírásokat, útmutatókat, videókat találunk a témakörben. Mit érünk el azzal, ha az újrahasznosítási ötletek mentén elkezdünk kicsit dolgozgatni?

Először is azt, hogy csökkentjük a kidobott hulladék mennyiségét, valamint megtanuljuk megbecsülni a különféle holmikat. Egy palack mostantól nem egyszerűen csak szemétnek fog tűnni a szemünkben, hanem alapanyagnak. Az újrahasznosítási ötletek főként a gyerekek szemléletét tudja alapjaiban átformálni, ezért érdemes minél több olyan programot szervezni, ami erre összpontosul, hiszen utánunk ők fogják örökölni a Földet, de nagyobbrészt rajtunk múlik, mit kezdenek vele. Gondoskodjunk róla, hogy megfelelő szemléletmóddal álljanak az előttük lévő kihívások elé.