Posted on
geotermikus energia
Geotermikus energia

Kis hazánk kivételes helyzetben van több szempontból is. Mind éghajlati adottságai rendkívüliek, de ugyanez igaz a geológiai hátterére. Egyszerűen fantasztikus esélyeket rejt magában a föld, csak tudnunk kellene élnünk azokkal. Miért nem tesszük ezt meg? A válasz elég összetett, de először ismerkedjünk meg a geotermikus energia előnyeivel. Ami szemmel látható ezen a téren és bizonyos esetekben kiaknázott potenciál, az a termálvizekre összpontosul.

Ezekről jól tudjuk, hogy nagyon gazdagok különféle ásványi anyagokban és már magas hőfokuk miatt is rendelkeznek bizonyos egészségre pozitív hatásfokkal. A rekreációban, szórakozásban kiemelt szinten hasznosítják. Több híres üdülőváros is található az országban, amit rengetegen látogatnak meg évente. Mindezek ellenére a geotermikus energia lehetőségeinek csak a felszínét kapargatjuk. Ha nagyobb mértékben tudnánk kiaknázni az előnyeit, akkor a fűtés nem lenne többé probléma, valamint a korlátlan mennyiségű energianyerést is megoldhatnánk.

A föld magja folyamatosan termeli az energiát, amit megállás nélkül sugároz ki. Ez olyan mértékű, hogy egy focipálya nagyságú terület annyi energiát ad le rendszeresen, amivel egy hagyományos izzót működtetni lehetne. Természetesen a geotermikus energia potenciálja egyre csak erősödik, ahogy lejjebb hatolunk. A technológia adott, hogy kihasználjuk ezt, de valamiért mégsem történt az elmúlt néhány évtizedben érdembeli előrelépés az ügyben. Maradt a turisztikai felhasználtság, ami bár néhány régiónak remek jövedelemforrást kínál, de mindez elenyésző dolog amellett, hogy a Magyarország geotermikus energia nagyhatalom lehetne.

A földkéreg az egész környéken szinte itt a legvékonyabb. Talán egyszer eljön a felismerés, hogy a geotermikus energia megválthatja a jövőt és akkor jóval komolyabb figyelem összpontosul erre a végtelen erőforrásra, ami folyamatosan izzik és lüktet a lábunk alatt. Talajhőszivattyúkkal felhasználható a geotermikus energia családi otthonok fűtésére és meleg víz előállításra. Éljünk a nekünk szánt lehetőséggel, amit a természet ad.