Posted on

Manapság egyre többen fordulnak a vegyszermentes megoldások felé a mosásban is, ezért számukra a mosódió tökéletes alternatívát nyújt a vegyi anyagokban gazdag mosószerekkel szemben. Ezzel a megoldással nemcsak a környezet óvható meg a különböző kemikáliáktól, de a különböző bőrbetegségek tünetei is enyhíthetőek.

Ez Dél-Ázsiában őshonos fának a gyümölcse, amit a helyiek szappanfának is neveznek, mivel már jó ideje maguk is tisztításra használják a dióhéjakat. Ezek ugyanis 13-14% szaponin nevű anyagot tartalmaznak, ami vízzel érintkezve, a szappanhoz hasonló hatással rendelkezik.

Idővel hódító útra indult a világ körül, ahogy az emberek egy része elkezdte előnyben részesíteni a vegyszermentes, gazdaságos, egészségesebb, környezettudatos és ökológiailag biztonságos életmódot. További előnye, hogy miután elveszíti a hatását, teljes mértékben lebomlik, mivel növényi részről van szó. Az is a javára írható, hogy nincs szavatossági ideje, bármilyen régi diót használhatunk, hiszen a termés nem veszíti el az idő múlásával a szaponin tartalmát.

A mosódió használata

A mosódiót a 30 és 95 Celsius fok között minden textílián használhatjuk, a hernyóselyem és a gyapjú kivételével. Ez nagy előny akkor, ha többféle anyagból áll a ruhatárunk. Az alkalmazásakor nem szükséges öblítőszert használni, mivel a szaponin nemcsak tisztítja, de puhítja is a textilt, hiszen vízlágyító hatással rendelkezik.

Sok vegyszert tartalmazó mosószerrel ellentétben, a mosódió nem fakítja az anyagok színét és csupán csekély mértékben habzik mosás közben. A dióhéjak elsőre csillogó és kissé ragacsos külsővel rendelkeznek, de ez teljesen természetes, hiszen mondhatni ereje teljében van. 40 fokon háromszor, magasabb hőfokon 2 alkalommal használható, utána kimerül a hatóanyagtartalma. Ahogy egyre kevesebb szaponint tartalmaz, úgy vékonyodik el és fakul meg, ezzel is jelzi, hogy mikor kell kidobni.

Tisztítószer is készíthető belőle

Mivel a dióhéj teljes mértékben lebomlik, a kertbe vagy a komposztálóba is kerülhet. Egy-két maroknyi már elhasználódott mosódiót a kidobás előtt még egyszer érdemes kifőzni, mivel minimális mennyiségű szaponint így is tartalmaz. A főzetet háztartási tisztítószerként használhatjuk a későbbiekben.

Felületek tisztítására, felmosásra, sőt, akár a növények levéltetvektől való megszabadítására is tökéletesen alkalmas. Antibakteriális WC tisztító is készíthető a mosódió főzetéből, némi hozzáadott citromsav és illóolaj segítségével. A nemesfémek ragyogását gyorsan visszaadja egy kis mosódiós fürdő vagy áttörlés.

Védi az egészséget

Nemcsak azoknak jó választás a mosódió, akik csökkenteni szeretnék az ökológiai lábnyomukat, hanem azoknak is, akik allergiásak a hagyományos mosóporok, mosógélek és öblítőfolyadékok valamelyik alkotóelemére. Sokan az illat- vagy a színezőanyagokra reagálnak komoly bőrtünetekkel, amelyek egyre rosszabbak lesznek, ha nem kerüli az ember az allergén vegyületeket. A pikkelysömörtől vagy ekcémától szenvedőknek is megfelelő a mosódió használata, hiszen nincs benne semmi, ami irritálhatná a túlságosan érzékeny bőrt.

A baba érkezése szintén indokolhatja a természetes mosószerek felé fordulást a szülők részéről. Ez nem meglepő. A babaruhák és textíliák tisztításához remek választás, mivel a kicsik ruháit egyenesen tilos túlzottan illatosított, vegyszeres termékekkel mosni. A babák bőre ugyanis még védtelen a környezeti hatásokkal szemben és könnyen kialakulhat náluk a kontakt allergia a vegyi anyagok hatására.

Gyógynövényként is számon tartják

Főként Ázsiában tartják hatásos gyógynövénynek a mosódiót, hiszen a benne található szaponin antibakteriális, gombaölő, illetve gyulladásgátló hatással bír, de felveszi a harcot a rovarok ellen is. Japánban és Kínában úgy tartják, hogy a pikkelysömör, a pattanások, de a migrén és az epilepszia kezelésére is alkalmas.

Mennyire hatékony a mosódióval való mosás?

Sokan szkeptikusan állnak a mosódió használatához, mivel megszokták a hagyományos mosószereket és öblítőfolyadékok által nyújtott tisztító hatást. Viszont, ha felmérik, hogy a mindennap használt szappan miként működik, máris könnyebb az átállás erre az ökológiailag fenntartható mosási módszerre.

A megfelelő mennyiségű mosódióhéj szaponin tartalma a mindennapos hordásból adódó, enyhe és közepes erősségű szennyeződésekkel, amilyen az izzadtság, por, szmog, kisebb zsíros foltok, könnyedén elbánik. A komolyabb pecsétek esetében, mint a vér vagy az olaj, már nem mindig megfelelő a hatása. Ezért ezekben az esetekben előkezelés szükséges folttisztító sóval vagy mosás közben ajánlott a mosószóda használata.

mosódiók

Hogyan tisztítja ki a fehér ruhákat a mosódió?

Köztudott, hogy a fehér ruhák idővel a mosástól is hajlamosak beszürkülni, függetlenül attól, hogy hagyományos, vegyi anyagokat tartalmazó mosószert vagy környezetbarát megoldást alkalmazunk. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, fehér ruhák mosásakor adagoljunk a mosógép dobjába 1-2 kanál szódabikarbónát vagy sütőport, esetleg oxigénes fehérítőt.

Így lesz illatos a mosódióval kimosott ruha!

A mosódió mellé ugyan nem kell öblítőfolyadékot adni, de éppen emiatt a megszokott illat sem fog minket megcsapni, inkább csak valamiféle semleges illatanyagot érezhetünk a textíliákon. Ha esetleg zavaró, hogy nincs meghatározható illata a frissen mosott ruhaneműknek vagy háztartási textileknek, egy kevés mosóparfüm használatával megoldható ez a probléma. Manapság már ebből is sokféle kapható, így akár mosásonként változtathatjuk a ruhák illatát.

A mosóparfümöt keverhetjük 1 dl ecettel vagy némi citromlével is, de a megszokott öblítőszert is használhatjuk. Ez utóbbiból azonban a mosódiós mosás esetén elég fél adag. Amennyiben ecettel dúsítjuk a mosóparfümöt, a mosógép vízkövesedése ellen is sokat tehetünk a mosódió vízlágyító hatása mellett.

Olcsó megoldás a mosódió

A hagyományos mosószerekkel és öblítőkkel ellentétben, amelyek meglehetősen drágák, a mosódió igen olcsó. Igaz, hogy 1 kg ára magasnak tűnhet, de szennyezettségtől függően 4-8 dióhéj több mosásra is elég, tehát egy-egy alkalom kevesebb, mint 40 Forintból kijön. Amennyiben beválik a mosódió, akkor érdemes akár 1 kg héjból főzetet készíteni, ami folyékony mosószer koncentrátumot eredményez. Amennyiben nem akarunk ezzel foglalkozni, rakjuk a dióhéjat egy tiszta vászonzsákba és így helyezzük a mosógép dobjába, a ruhák közé.

Dióhéjak modernizált verzióban: a mosódió gél

A folyékony változat sokaknak praktikusabb választás a hagyományos dióhéjak használatánál. Ezt megvehetjük flakonokba töltve a drogériákban, zöld boltokban, de mi magunk is elkészíthetjük a már említett módon, egy nagyobb adag dióhéj kifőzésével. A folyékony mosódió azok szerint jó döntés, akik kisebb lépésekben veszik az akadályokat, esetleg idegenkednek a mosódióhéj használatától, mert nem tudják még a helyes adagolást.

Tény, hogy ezt a géllel könnyebben lehet szabályozni. Egy ideje a gélt már a legmodernebb, mosókapszula formában is lehet kapni, ezzel is megkönnyítve az adagolást.

folyékony mosódió

Hol lehet megvásárolni?

Mosódió héjhoz, illetve folyékony mosódióhoz a drogériahálózatokban lehet hozzájutni, de a különféle, környezetbarát, „zöld” termékekkel foglalkozó webshopokban gazdaságosabb áron szerezhetjük be. Ahhoz, hogy kipróbáljuk, nem kell megvenni nagyobb mennyiséget, mert a legtöbb helyen már próbacsomag is vásárolható, ami 4-5 dióhéjat tartalmaz.

A próbacsomag minimális összegbe kerül. Mire a benne lévő adag elveszíti a szaponin tartalmát, addigra eldönthetjük, hogy a továbbiakban is szeretnénk ezzel mosni és megvesszük a nagyobb mennyiséget vagy nem.

Tudta, hogy van más mosónövény is?

A Magyarországon is bőven termő vadgesztenye belseje– ha kisebb mértékben is – de ugyanazt a szaponint tartalmazza, mint a mosódió héja. Régen a vadgesztenyét használták a finom selyemanyagok mosásához, így tulajdonképpen kimondható, hogy a mosódiós módszer korántsem mondható olyan újdonságnak, mint ahogy korábban gondoltuk.

Ezen kívül, a szappanfű és a fátyolvirág gyökere is jelentős mennyiségű szaponin tartalommal bír, így felhasználhatóak mosásra, valamint a főzetük jó tisztítószernek is.

Hipoallergén? Természetesen!

Rengeteg márka úgy hirdeti az általa forgalmazott mosódiót vagy mosódió gélt, hogy hipoallergén és mindentől mentes. Ez azonban megtévesztő, hiszen azt sugallja a vásárlóknak, mintha a máshol kapható termék bármiféle vegyi vagy hozzáadott anyagot tartalmazna. Ne dőljünk be a hangzatos mondatoknak, hiszen minden mosódió allergénmentes, nincs különbség az egyes dióhéjak között!

Amikor leszedik a fáról az érett diókat a munkások, csak 3 dolgot tesznek velük. Először vízzel megszabadítják az esetleges szennyeződésektől, majd kimagozzák és végül a megmaradt héjakat hagyják alaposan kiszáradni a szabad levegőn. Ezután csomagolják, szállítják és a forgalmazók csinos vászonzsákokba töltik, vagy gél formájában dobják piacra.

mosódió gél

A szépségápolásban is nyugodtan bevethető

Nemcsak a ruhák és lakástextíliák szépségét óvja meg a mosódió, de a bőrünk és hajunk ápolására is használhatjuk. Kereskedelmi forgalomban is kaphatóak már olyan tusfürdők és samponok, amelyek mosódió kivonatot tartalmaznak, de akár otthon is elkészíthetjük ezeket a szépségápolási szereket.

Ha sampont akarunk készíteni, egyszerűen ki kell főzni a megfelelő mennyiséget, egy kis citromlét kell a főzethez adni és máris kezdődhet a hajmosás! Mivel a mosódió kissé szárítja a hajat, főleg a zsírosabb hajúaknak jelenthet ez a módszer megfelelő megoldást. A sampon és tusfürdő mellett, fogkrém is készíthető ebből a főzetéből. Ebben az esetben már kicsit fel kell forgatni a boszorkánykonyhánkat.

Hiszen ahhoz, hogy jó állaga és íze legyen a házi fogkrémnek, szükség van még pár dologra. Többek között szódabikarbónára, növényi glicerinre, borsmenta olajra– ha azt túl erősnek tartjuk, akkor fodormenta olajra – szükség esetén gyulladáscsökkentő hatású illóolajra.

Tehát bátran kijelenthető, hogy a megvétele és a használata csak előnyökkel jár, anyagilag és az egészség szempontjából egyaránt. Egy próbát mindenképpen megér!