Posted on
fenntartható fejlődés
Fenntartható fejlődés

Az elmúlt néhány évben, az ökológiai forradalommal egyedemben, megjelent egy sajátos kifejezés, amit nagy örömmel kezdett el mindenki puffogtatni és arra hivatkozva projekteket megteremteni. Az idő aztán igazolta, hogy az elképzelések tévesek. Nem létezik ugyanis fenntartható fejlődés, olyan módon, ahogy azt a jelenlegi tudomány elképzeli. Voltaképpen minden napon a jövő generációitól vesszük el a lehetőséget. Ma már ott tartunk, hogy éves szinten valamikor augusztus környékén fogyasztjuk el azokat a javakat, ami az emberiségnek 1 évre szólna.

Leegyszerűsítve, 1,5-szörös ütemben éljük fel az erőforrásokat. Ilyen mértékben, hogyan lehetne egyáltalán a fenntartható fejlődés szemléletét beépíteni a nézőpontunkba? Voltaképpen egy hangzatos dologról van szó, amire jó hivatkozni, valamilyen projekt kapcsán, hogy arra minél több pénzt lehessen elnyerni. Sajnos egy olyan gazdaság által vezérelt világban élünk, ahol a törvényi előások szerint a bevétel 10 %-át kell felhasználni arra, hogy a természeti javakat megvédjük egy országon belül.

Ez szép törekvés, csak az a baj, hogy a maradék 90 % pedig arra megy, hogy azokat kiaknázzuk, hiszen csakis így juthatunk nyersanyagokhoz. Ilyen formában a fenntartható fejlődés egyszerűen nem létezik. Mit lehet akkor tenni, hogy mégis elérjünk valamiféle előrehaladást. Eldobni mindent és vissza a középkorba? A tévhitekkel ellentétben a van lehetőség a technika keretein belül is jól bánni az energiahordozókkal, csak meg kell találni a kompromisszumot. Az alternatív rendszerek kiaknázásában nagy a potenciál, de ez képtelen elegendő támogatáshoz jutni, amíg az olaj lobbi létezik.

A vártakkal szemben a kivágott erdőket sem telepítik mindig vissza a felelősök, ezért a megújulás csak kis léptékű. Az azonban biztos, hogy legelőször az emberek fejében kell rendet teremteni, majd ezt követően jöhet ismét górcső alá fenntartható fejlődés fogalma. Ne zárkózzunk el az újdonságok elől és tanuljunk meg kilépni a kényelmi faktorunkból. Ilyen módon az életünk gyökerestől megváltozhat és kezdetét veheti egy jobb világ megteremtése.