Posted on

A kert rendszeres és hatékony öntözését, valamint a lakás stabil vízellátását ugyanúgy kiszolgálhatja egy professzionális búvár szivattyú, amit kifejezetten fúrt kutakhoz terveztek. Az egyre inkább szélsőséges környezeti paraméterek, a gyakran aszályos nyarak olyan kihívásokat jelentenek, amikre muszáj időben felkészülni. Szerencsére a geológiai viszonyok révén Magyarország legtöbb területén könnyen elérhető a talaj-, illetve rétegvíz. Ami viszont gondot okozhat, az ennek a felhozása a mélyből. A modern technikai fejlesztések révén már megszülettek azok a kiváló eszközök, amik könnyen orvosolni tudják a problémát, mindössze meg kell vásárolni azokat és üzembe helyezni. De mire lesz pontosan szüksége?

 

Mikor kerül képbe a búvár szivattyú alkalmazása?

A búvár szivattyú vagy más néven merülő motoros szivattyú iránti igény többnyire olyankor kerül előtérbe, amikor a vízmélység nagyobb, mint 8-9 m. Amennyiben ennél kevesebb, akkor a hagyományos önfelszívó rendszerek is megfelelnek a célnak. A búvár szivattyú ezzel szemben képes több 10 vagy akár 100 m mélységből is stabil kitermelést végezni folyamatos jelleggel. A Pedrollo 6SR 27/27 például 367 m emelőmagassággal rendelkezik. Ezek a berendezések viszonylag kis (80-200 mm) átmérővel rendelkező fúrt kutakhoz készülnek. A kiválasztásuknál mindig figyelni kell a pontos üzemi vízmélységre, valamint meghatározó a folyadékokban lévő szennyeződések mértéke is.

 

 

A búvár szivattyú működése és telepítése

A termékeket úgy tervezték, hogy könnyen telepíthetők legyenek és ne kelljen azokat felhúzni a kutakból. Ilyen formában rozsdamentes acélból készülnek. A motor alul helyezkedik el, a hidraulika pedig felül. A folyadék a búvár szivattyú közepe táján áramlik be és voltaképpen ki lesz tolva a csővezetéken keresztül. Felhasználható akár ciszternák, medencék leürítésére is, de ilyenkor mindig kötelező köpenycső alkalmazása, ugyanis a motor hűtését a szivattyú és a kútfal között történő vízáramlás végzi el. A telepítéséhez először ismerni kell a kút nyugalmi és üzemi vízszintjét, amik alá kell helyezni. A téliesítés sem okoz gondot, mert elég a csőben lévő víztelenítést elvégezni, mivel sok méter mélyre a fagyok nem hatolnak le. A karbantartás mentes kivitelezésnek hála kevés gondja lesz a búvár szivattyú javításával.

 

Mitől környezetbarát egy búvár szivattyú?

A legnépszerűbb búvár szivattyú márkák között megemlíthető a Pedrollo, Grundfos, Aqualift, Calpeda egyaránt. A gyártók jól tudják, hogy a hatékonyság mellett, milyen fontos feltétel a környezetbarát jelleg is. Ezt a prémium alapanyagok felhasználásával, a nagy tartóssággal és a kedvező áramfogyasztással érik el. Az sem mellékes, hogy a környezetében nem okoz semmilyen zajterhelést. Amire mindig figyelni kell az adott típusú búvár szivattyú kiválasztásánál, az a pontos szívómélység. Ehhez mérten érdemes megválasztani a teljesítményt. A szállítási kapacitás a mélységgel arányosan nő. Egy 100 L/perc teljesítményű berendezés 8 m-ről már csak 40 L/perc kapacitást tud nyújtani. A körültekintő választás garantáltan meghozz a gyümölcsét, amihez bátran kérhet szakmai segítséget.