Posted on

A bio tisztítószerek napjainkban nem csupán a bio boltok és webáruházak kínálatában találhatóak meg, hanem házilag is elkészíthetőek. Ehhez még csak nehezen beszerezhető alapanyagok sem szükségesek, hiszen az ecet, a szódabikarbóna vagy például a citromsav szinte minden háztartásban megtalálható. De vajon miért választják egyre többen ezeket az alapanyagokat? Hogyan járulnak hozzá a környezettudatos döntésekhez a bio tisztítószerek? Miért fontos az erre való odafigyelés?

A tisztítószereknél nem csupán a terméket fizetjük meg

A környezetvédelem témájával egyre többet foglalkoznak nemzetközi konferenciákon, online platformokon és helyi szinten is. Az eredmények sajnos még mindig nem hozzák a vártakat, ugyanakkor jó hír, hogy nyitott fülekre talál a téma. A bio tisztítószerek nemcsak a vegán életfelfogással azonosíthatóak, hanem mindazok közel érezhetik magukhoz, akiknek nem mindegy, mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

A műanyag flakonok jelentette problémákra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Emellett az üzemanyag-felhasználás, a szállítási és előállítási költségek szintén nem hanyagolhatóak el. Mindezek beépítésre kerülnek az üzletekben elérhető tisztítószerek árába, így nem ritka, hogy ezreket ott hagyunk a kasszánál csak néhány termékért.

Bio alapanyagok újrahasznosítható csomagolásban

 

Bár a bio tisztítószerek között kedvelt ecet, szódabikarbóna is csomagolásban érhető el, ám a palack újrahasznosítható és sok helyen már újrahasznosított papírcsomagolásban szerezhetjük be a háztartási szódabikarbónát. A környezettudatos döntéseket fókuszba helyezők személyeknek az sem mindegy, hogy milyen csomagolásban szerezhetőek be azok az alapanyagok, amelyekből bio tisztítószerek házilag készíthetőek.

Higiénia a konyhától a fürdőszobáig

A higiénikus környezet megteremtése napjainkban minden korábbinál gyakrabban kerül szóba. A bio tisztítószerek kiválóan alkalmasak arra, hogy kristálytiszta konyhát, fürdőszobát varázsoljunk otthonunkba. A zsírfoltok és konyhai szennyeződések ellen a szódabikarbóna, a citromsav legalább olyan jó választásnak bizonyulnak, mint az ecet.

Ezek egyébként duguláselhárítás kapcsán is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Az ecet és a szódabikarbóna kettőse a lefolyóban pezsgő hatással járul hozzá a rendszer újra átjárhatóvá tételéhez. A mosáshoz a mosószappan, és öblítés gyanánt az ecet javasolt, de ez utóbbi felmosáskor is jó döntés.

Akik nem tudnak lemondani az illatokról, az illóolajok ajánlottak, amelyekkel a tisztaságon túl érezhetően kellemes illat teremthető a fürdőben, akár a toalettben. A bio tisztítószerek házilag történő elkészítése során a spriccelős flakonok újra és újra megtölthetőek a választott alapanyagok keverékével, így bármikor gyorsan bevethetőek a tisztaság és a higiénia érdekében.

Környezetbarát megoldások a lakásban és a kertben

A bio tisztítószerek szoros kapcsolatban állnak a környezetvédelem témájával. Az újrahasznosítható csomagolóanyagok és az egyszerű, már nagyanyáink által is alkalmazott alapanyagok kitűnő választásnak bizonyulnak az ökológiai lábnyom csökkentésére. A vegyi anyagoktól és kemikáliákból mentes, tisztításra alkalmas alapanyagok hozzájárulnak az egészségesebb mindennapokhoz. A közvetlen környezetünkben használatos készítmények minősége, az azokban levő illékony anyagok egészségre gyakorolt hatása korántsem elhanyagolható.

bio tisztítószerek

A méregdrága vegyi anyagok gyakran képeznek lerakódásokat az ingatlan rendszereiben, innentől pedig a dugulások vagy éppen a használt készülékek meghibásodása szinte borítékolható. Mindennapi választásainkon múlik az, hogy milyen környezetben élünk, hogyan teszünk a természetesebb és megfizethetőbb megoldások érdekében.

A bio tisztítószer akár előre elkészített készítményként is elérhető. Ma már több olyan márka is jelen van a piacon, amelyek teljesen természetes alapanyagokból készülnek és nem terhelik a környezetet. Akár az ilyen megoldásokat választjuk, akár saját magunk készítjük a tisztítószereket, a fenntarthatóság és a környezettudatosság mindenképpen követendő irányvonalnak számít.