Posted on
megújuló energia
Megújuló energia

Már évtizedek óta fenyegető probléma, hogy hamarosan kimerülnek a fosszilis energiahordozó rendszerek és akkor komoly problémák elé kell néznünk. Biztosan így van? A modern tudomány legalább ennyi ideje próbál kitalálni olyan alternatívákat, amik helyettesíthetik a jelenlegi megoldásokat. Megalkotásra került ennek következtében és nem csak fogalom szintjén a megújuló energia kifejezés. Ez egy gyűjtőnév, ami végső soron minden olyan technológiát egyesít, ami nem a földgáz, kőolaj és szén szentháromságra alapszik.

Ezek közül leginkább a nap-, szél-, víz- és geotermikus energia változatok ismertek, de végső soron ide sorolandó az atom-, hidrogén energiaforrások is. A kérdés csupán annyi, hogy lesz esélyünk a megújuló energia megoldásokra átállni, mielőtt bekövetkezik egy komoly összeomlás? Jelenleg minden tanulmány és kutatás azt igyekszik alátámasztani, hogy képtelenek lennénk ilyen módon fenntartani a gazdaságot. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy a kőolaj lobbi milyen hatalmas a mai világban.

A nagy vállalatok mindent megtesznek, hogy elnyomják az eredményes törekvéseket, hiszen akkor nem lenne rájuk szükség. Sokan álmodoznak, a kimeríthetetlen megújuló energia rendszerek eljöveteléről. Ez nagyon szép ábránd, de csak egy kicsit ismerve a pénzvilág működését rájövünk, hogy semmi esély sincs arra, hogy valaha olyan technológia kerüljön a napvilágra, ami azt eredményezi, hogy ne kelljen fizetnünk valamilyen szinten az elektromos áramért.

Létezik és felhasználható a megújuló energia, de már ezt is igyekeznek minden szinten megadóztatni, hogy elvegyék az ember kedvét a próbálkozástól. Ettől függetlenül még mindig költséghatékony és környezetbarát egy napelem vagy szélturbina vásárlása, esetleg egy talajhőszivattyú beüzemelése. Az internetnek hála, gyorsan eljut sok emberhez egy új felfedezés, ami világrengetőnek ígérkezik. Igyekezzünk nyomon követni ezeknek az alakulását. Ismerjük meg részletekbe menően a megújuló energia nyújtotta lehetőségeinket és aknázzuk ki azokat olyan szinten, amennyire csak esélyünk nyílik arra. Vegyük kezünkbe a sorsunkat.