Posted on
zöld házak
Zöld házak

Amikor egy ingatlant tervezünk, akkor igen alaposan meg kell nézni, hogy milyen összetevőket használunk fel az építkezés során. Megéri hosszú távra tervezni, ugyanis a befektetett összegek így mindenképpen megtérülnek. Van egy fogalom, amit érdemes tisztázni, mielőtt elkezdenénk azzal dobálózni. Ez a zöld házak megnevezés, ami első hallásra kicsit csalóka lehet. A teljesen laikus ember valószínűleg azt hiheti, hogy az épület színéről van szó, de mi sem áll távolabb az igazságtól.

Voltaképpen egy építkezési formáról beszülhetünk a zöld házak esetében. A Németországból elindult kialakítási rendszer, azt a célt tűzi ki, hogy minimálisra szorítja a felhasznált energia mennyiségét az otthonon belül. A modern kor technikai fejlesztéseinek hála, elég egyszerűen megvalósítható az elképzelés, csak a részletekre kell komoly figyelmet szentelni. A zöld házak fűtési igénye egy teljes évre vetítve nem haladhatja meg a 15, mindene egyéb energiaigény pedig a 120 kWh négyzetméterenkénti értéket.

Ezek mellett még figyelmet kap az, hogy passzív ház minősítéssel rendelkező alapanyagok fellazsálásával kell épüljön. Amennyiben minden feltétel adott, akkor elmondhatjuk, hogy az igen energia hatékony zöld házak egyikében élünk. Természetesen, ha a jelenlegi otthonunkat szeretnénk bizonyos szinten átalakítani, akkor arra is van módunk. Bátran kitűzhetünk egy teljesíthető célt, amivel alaposan mérsékeljük a felhasznált energiaigényt. Az lehet, hogy a zöld házak szabályos kategóriájába nem fog beleilleni az ingatlan, de ettől, még a környezetünkért rengeteget tehetünk.

Miért éri meg erre törekedni? A jelenlegi nyersanyagárak egyelőre csak növekedni látszanak, ezért aztán muszáj mindent megtenni, hogy a kiadásainkat jelentősen lecsökkentsük. A zöld házak minden kétséget kizáróan a jövő épületei, amik a környezetükbe stílusosan beleilleszkedve, nagyon kevés befektetett energiával, biztosítják nekünk azt a kényelmet, amire mindig is vágytunk. Élvezzük az élet minden apró örömét, amit megtehetünk olyan módon, hogy nem vagyunk terhére a bolygónak.