Posted on
ökoház
Ökoház

Az ember és a környezet között néhány évtizede bomlott meg igazán a kapcsolat, amikor úgy kezdtük el gondolni, hogy a modern tudománnyal mindent meg tudunk oldani. Nézzük meg a fő tényezőket egy példán, összehasonlításon keresztül. Először tisztázzuk le, hogy pontosan mi az az ökoház? Egy olyan épületről van szó, amiben nagyszüleink vagy az ők szüleik éltek általában vidéken. Ekkoriban még nem ismertek ilyen szemléletes szakkifejezést, mert teljesen egyértelmű volt, hogy nagyjából mindenki ugyanolyan kialakítású otthonban élt.

Néhány jellemzője, hogy a tájba illő, természetes anyagokból épült fel és mindezt puszta kézzel állították össze. Miért nem ökoház az, ami égetett téglából, vasbetonból készül, speciális hőszigeteléssel? Nagyon egyszerűen azért, mert már nagyon kevés eleme jön közvetlenül az adott környezetből, ahol felépül. A régi típusú ingatlanoknál a falazat, vályogból, döngölt földből állt, a tető legfelső részét zsindely vagy nád adta, csak kicsi ablakok voltak.

Főként arra szolgáltak az épületek, hogy menedéket adjanak, pihenni lehessen azokba. Manapság szinte mindenki az otthonában tartózkodik a legtöbbet. A parasztemberek főként a szabadban voltak. Na de mégis mi marad egy ökoház után, ha az elpusztul? Nagyon egyszerűen egy kis dombocska, amit gyorsan belep az élő növényzet, hiszen minden eleme lebomlik rövid idő alatt. Ezzel szemben egy betonból, acél szerkezetekből, hatalmas műanyag és üveg felületekből készülő ingatlan, nem beszélve a hőszigetelő elemekről, csak évszázadokat követően vagy azon túl tűnne el nyom nélkül.

Az ökoház nem bontotta meg a környezet egységét, amibe felépült. Remekül festet abban, öröm volt rátekinteni. Tény, hogy rendszeresen kellett bizonyos részeket karbantartani. Például a nádfedelet néhány évente jó volt cserélni vagy kiegészíteni, viszont feleslegesek voltak az energiazabáló eszközök. Az ökoház télen meleg, nyáron hűvös volt. A 60 centiméteres falak kiváltották a műanyag hőszigetelést és a légkondicionálót, miközben a szellőzés is kellő mértékben megtörtént. Jó volt bennük nyugovóra térni.