Posted on

A médiából egyre többet lehet hallani arról, hogy itt a klímaváltozás, ami komoly kihívások elé fogja állítani az emberiséget. A modern kor társadalma, szereti azt hinni, hogy a technikai fejlettsége révén, mindenre fel van készülve és bármivel megbirkózik. A valóság ugyanakkor az, hogy ehhez szükség lesz némi szemléletmód váltásra is, különben nagy lendülettel fogunk a vesztünkbe rohanni. A környezettudatos életmód követése több szinten válik előnyünkre, amennyiben tényleg a mindennapjaink szerves részévé tudjuk azt tenni kellő képpen.

De miért van erre szükség? A globális katasztrófa ellen, már családi szinten is sokat tehetünk, de joggal érezhetjük azt, hogy teljesen védtelenek vagyunk, a nagyipari rendszerekkel szemben. Valójában pedig a fogyasztói társadalom az, ami meghatározza a kínálatot. Ilyen formában tehát, ha megvan a közösség igénye a környezettudatos életmód irányváltásra, akkor ahhoz alkalmazkodni fognak a cégek.

Amennyiben például kifejezetten a helyi termelőktől vásárolunk élelmiszer alapanyagokat, akkor az jelentősen meg fog kopni a nagyáruházak polcairól, hiszen rendre pocsékba megy és pénzkidobás az az eladóknak. Az sem kizárt, hogy ennek apropóján éppen az elvárt termékek kerülnek fel a helyükre. Ehhez azonban közös összefogás, belátás szükséges. Továbbá az egészségünk megőrzése is sokat nyom a latban. Ha rendszeresen mozgunk és az autó helyett több esetben a bringázást választjuk, mérsékelhetjük az üzemanyag pazarlást.

De bátran tervezhetünk hosszú távon előre. A régi paraszti kultúrákban, amit a jelenlegi modernek ítélt városi létben élő emberek többsége lenéz, még az utolsó és legbutább gazdálkodó is legalább egy teljes évre előre megtervezte, hogy mit fog vetni, aratni, milyen állatokat tart, miből tud félretenni. Egyszóval volt rendszer az életükben. Ehhez képest elég nagy visszaesés, hogy jelenleg, gyakran azt sem tudjuk, másnap mi kerül az asztalra. A környezettudatos életmód tehát egy komoly szemléletmód váltás eredménye, aminek nyomán hasznos ismeretekkel bővül a jelenlegi tudásunk és aminek következtében visszanyerhetjük a kontrollt az életünk felett.