Posted on
biomassza
Biomassza

A bolygónk felszínalakulásának folyamatára rendkívül nagy hatással volt és van mai napig az élet. Gondoljunk csak bele abba, hogy mi történne akkor, ha az emberiség néhány évtizedre eltűnne a földől? Erre vannak megtapasztalható példák, hiszen léteznek olyan régi városrészek, amiket a természet népesített vissza bizonyos okok miatt. A növények és állatok gyorsan visszahódítják, amit elvettünk azoktól és kialakítják a nekik megfelelő rendet. Amíg viszont itt vagyunk és uralkodunk, addig folyamatosan beleavatkozunk a dolgok megfelelő menetébe.

Az emberiségnek jelentős mennyiségű energiára van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. A fosszilis hordozók mellett a biomassza is egyre nagyobb figyelmet kap. Ennek a fogalomnak a tudományos meghatározása az lenne, hogy a biológiai úton előállított szervesanyag tömeg. Amennyiben a felhasználásáról van szó, akkor általában a növényekre használandó a biomassza kifejezés.

Ide tartoznak a fák, amik elégetésre kerülnek, a füvek, amiket erjesztenek, vagy amikből olajokat, etanolt nyernek ki, majd az autókba juttatják. A modern kor egy aranylázaként is értelmezhető, hiszen rengetegen ebben látják a jövőt, de sajnos hibásan gondolkodnak. Ahhoz, hogy egy ország gazdaságának elegendő energiát tudjon nyújtani a biomassza, szinte az összes mezőgazdasági területre szükség lenne, ahol jelenleg élelmet állítanak elő. Ilyen módon az energiahordozókat kell kintről behozni vagy az élelmet, de mint a 2-őt egy területen belül képtelenség előállítani.

Ha még inkább belevetjük magunkat a biomassza tanulmányozásába, akkor arra is fény derül rövid idő alatt, hogy minden a természet által előállított anyagra ott volna szükség, ahol az keletkezik. Amennyiben kivételre kerül a biomassza a rendszerből, akkor vákuum keletkezik, amit valahogy pótolni kell és az szintén energia befektetéssel jár, tehát költségeket von maga után. Érdemes széleskörűen figyelni a dolgokat, hogy meg tudjuk érteni a környezet működését és a fokozott biomassza termelés helyett más alternatívák után kutatni, amik kielégítik igényeinket.