Posted on
biokertészet
Biokertészet

A bennünket körülvevő környezet egyszerűen fantasztikus. Hihetetlenül sok mindent képes adni az embernek, főleg akkor, ha tudjuk, hogyan kérjük el azt. Már csak azzal sokat tehetünk a saját egészségünkért, ha odafigyelünk és tiszteljük az élővilágot. Mindig csak annyit veszünk el, amennyire szükségünk van. Egy erdőben, mezőn rengeteg féle ehető növény, gomba található, amikért semmit sem kell fizetni.

A kivételes összhang és talajéltető gazdálkodás az alap a biokertészet esetében is. Miért fontos ez? Azért, mert csak ilyen formában érhető el, hogy tápláló élelmiszer alapanyagokat termesszünk meg, amik tele vannak hasznos összetevőkkel. Sajnos a nagyüzemi gazdálkodás egyik következménye, hogy a műtrágyán felhizlalt, folyamatosan vegyszerekkel kezelt zöldségek nem tudják azt adni, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Nincs bennük lényegében vitamin, amire leginkább éhezik a testünk. A biokertészet ezzel szemben felismerte a problémákat és igyekszik tenni ellene.

Alapelvei között szerepel, hogy szerves trágyával vagy komposzttal történjen meg a talaj tápanyagtartalmának növelése, a mulcsozás, takarás fontos részt képez a gyomelnyomásban, nedvességmegőrzésben és természetesen a vegyes kultúrák jelentősége fontos még a biokertészet számára. Minél összetettebb ugyanis egy kultúra, annál jobban megállja a helyét a klímaváltozással szemben és elhárítja, mindenféle mesterséges beavatkozás nélkül a kártevők támadásait. A biokertészet elvei között szerepel, hogy bizonyos összetevők alkalmazhatók permetszerként, amiket a jogszabályok engedélyeznek, de nem kötelező.

Amennyiben sikerül megtalálni a tökéletes összhangot, egy olyan önszabályozó rendszert fogunk kapni, amit csak ritkán kell utólag igazítgatni és a fő tevékenységi körünk abból áll majd, hogy vetünk és begyűjtjük a termést. Egy kis biokertészet minden udvarral rendelkező házban elképzelhető, ha megvan a kellő szemléletváltás a jelenkori felfogásokkal szemben. Ezek közül kiemelendő a talajforgatás elhagyása. Sokan el sem tudják képzelni, hogyan lehet ásás vagy szántás nélkül termelni, de igazából könnyebben, mint gondolnánk.