Posted on
természetvédelem
Természetvédelem

Az ember nagyon sürgősen vissza kell állítsa a jó kapcsolatát a természettel, különben olyan kellemetlen hatások érhetik, amikre nincs egyáltalán felkészülve. Egyszerűen elképesztő, hogy mennyire nincsenek tisztában sokan az alapvető törvényszerűségekkel, amilyen például a hatás-visszahatás elve. Ha szennyezzük a vizeket, levegőt, talajt, akkor annak komoly következménye lesz és nem csak az élővilág más szintjeire, hanem közvetlenül ránk nézve is. A természetvédelem egy olyan fogalom, amit sokan szeretnek pufogtatni vagy messziről kerülnek esetenként.

Egy városi környezetben élő személy legjobb esetben, csak valamilyen kirándulás alkalmával találkozik a bizonyos szinten érintetlen természettel, de a program végeztével teljesen lezárul a kapcsolat. Fel sem fogja, hogy Ő maga is szerves része annak a tájnak és nélküle képtelen lenne életben maradni. A természetvédelem kifejezetten az emberi beavatkozástól igyekszik megvédeni az önműködő rendszereket, de ahogy nő a népesség, erre egyre csekélyebb esély mutatkozik.

Folyamatos kerülnek feltárásra olyan új területek, amiket eddig az állatok és növények uraltak majdnem teljes háborítatlanságban. A probléma a kapcsolati rendszerek felszámolásával egyre komolyabban sújt majd bennünket. Mennyire felesleges a természetvédelem mondják sokan, mert hát az ember mégis fontosabb. Mindent a gazdasági növekedés, a szent GDP alá kell berendelni. Amikor viszont megérkeznek a tavaszi áradások, nyári viharok, forróság, akkor bizony jól jönnének azok a zöldterületek (főként erdők), amik lecsökkenthetnék ezeknek a kellemetlen hatását.

Sajnos jelenleg nagyon rossz irányba haladunk. A kérdés már csak az, hogy van még esély a változtatásra, vagy megállás nélkül belezuhanunk a szakadékba, ami felé tartunk? Itt lenne az ideje, hogy a természetvédelem megkapja azt a figyelmet, amire mindig is szüksége lett volna. Ha megbékélünk a környezettel és tudunk azzal harmóniában élni, akkor van jövőnk. Ezzel szemben a jelenlegi trendek mellett, gyorsan el fog tűnni az emberiség java része és ami a legszörnyűbb, hogy sokak értetlenül állnak majd az események előtt.