Posted on

A filmekben a világot mindenféle veszély, hatalmas katasztrófa fenyegeti. Bár attól lehet nem kell tartanunk, hogy óriási cunami fogja elmosni a Himaláját, de a globális éghajlatváltozás ettől még a küszöbön áll. Az évek során egyre világosabbá vált, hogy komoly problémák vannak. Az ember tévesen azt hiszi, hogy a környezetet és az abban élő állatokat, növényeket kell megvédenie a kihalástól, miközben a kép sokkal drámaibb, mert valójában saját magát szükséges megóvnia, viszont ezt még csak be sem meri vallani magának.

Úgy gondoljuk, a technikai fejlettséggel minden probléma leküzdhető. Az idő megméri, valóban így lesz-e vagy sem. De egyáltalán tehetünk-e valamit a klímavédelem érdekében? Valójában nagyon sokat elérhetnénk, ha nyíltan rá mernénk nézni a problémára. A döntés hozók ennek ellenére mégis úgy viselkednek, mintha semmilyen felelősségük sem lenne az egész dologban. Csak ki akarják tölteni a mandátumukat és minden problémát rátestálnának a jövő generációira.

Itt az abszurditás egy másik tetőfoka, aminek margóján a klímavédelem is megjelenik, ugyanis ahhoz képest, hogy szinte mindenki azt mondja, miszerint a gyerekeiért teszi amit, valójában, csak a saját önző célja vezérli és egyáltalán nem érdekli mi lesz a felnövekvő nemzedékkel. A szülők okozta galibát, pedig nekik kell majd megoldani és nagyon nem fognak ennek örülni. De, ha mégis valamilyen csoda folytán megtörténne a változás és lenne akarat, akkor pontosan mivel kellene kezdeni?

A klímavédelem pontosabban a globális és egyben a regionális éghajlati rendszerek, képesek a megfelelő működésre, ha nem avatkozunk be abba és tesszük tönkre. A vízrendszerek felforgatásával változtattuk meg a különböző áramlásokat. Remek példa erre az alföldi régió, amiről teljesen eltűntek a meanderező folyók és a nyomukat kísérő ligeterdők. Amennyiben ezek visszakerülnének a helyükre, akkor nagyon gyorsan helyreállna az eredeti egyensúly és a nyári tikkasztó forróságok jelentősen mérséklődnének a nagy víztömeg puffer kapacitásának hála. A klímavédelem tehát egy kulcsfontosságú kérdés, amire érdemes lenne komolyan odafigyelni, különben a jelenlegi mélypontok egyre csak mélyülni fognak.