Posted on
zöldház
Zöldház

A környezettudatosságra elég nagy hangsúlyt érdemes fektetni, ugyanis a természeti javak eszetlen kiaknázása miatt komoly problémák merülnek fel a világban. Fontos tényező ugyanakkor az energiaárak emelkedése, ami komolyan kihat a pénztárcánkra. Ha tenni akarunk a környezetünkért, miközben szeretnénk spórolni is, akkor érdemes elgondolkodni a zöldház kialakításon. Ez az elnevezés a takarékosságra utal és véletlenül sem a formára.

A passzív tájolásnak köszönhetően megoldható, hogy még télen is jelentős mennyiségű hő legyen kinyerve a beszűrődő szórt napsugárzásból. A felszerelt redőnyrendszernek hála, a nyári árnyékolás nem jelent problémát. Ami a kiegészítő fűtést illeti, az megoltató egy talajhőszivattyúval. Az elektromos áram kinyerésére pedig remekül alkalmas egy kellő kapacitással rendelkező napelem cella. A zöldház lényege, hogy minimális energiaigénnyel rendelkezzen és kiszolgálja a felmerülő igényünket.

Természetese, ha a hatóságok által elismert minősítést akarunk kapni az otthonunkra, akkor adott jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően kell felépíteni mindent és olyan anyagokat alkalmazni, amik szerepelnek az előre megadott adatbázisban. Természetesen felépíthető, teljesen a saját elképzelésinket kiszolgáló zöldház, ami bár nem rendelkezik speciális igazolással, de mégis jóval pozitívabb az energiamérlege, mint egy hagyományos változatnak. Ismerjük meg a lehetőségeinket, majd vágjunk bele a létrehozásba.

Már a modernizálás is sokat segít, hiszen egy koszponti fűtés felépítésével jelentős tüzelőanyag mennyiség spórolható meg, nem beszélve arról, hogy csökkentjük a káros anyag kibocsájtást. A hő visszatartás, de ugyanakkor az ideális szellőzés a zöldház alapjául szolgál, amit muszáj figyelembe venni. A jövőt mindenképpen ez jelenti, hiszen a bolygó ökoszisztémája már így is olyan mértékben degradálódott, amit nehéz lesz visszafordítani, ha egyáltalán még lehetséges ilyet tennünk. Egy kényelmes zöldház, a mérsékelt igények mellett akár még hasznot is termelhet nekünk a pluszba kinyert energia rendszerbe történő betáplálásával.