Posted on
környezettudatos életmód
Környezettudatos életmód

Igen sok dolog van, ami komolyan meghatározhatja a mindennapjainkat. Természetesen mi magunk döntsük el, hogy például környezettudatos életmód keretein belül fogunk élni vagy sem. Kicsit jobban belegondolva, komoly választás előtt állunk, ha hosszú távon gondolkodunk, ugyanis ennek nem csak ránk, nézve vannak következményei, hanem a jövő generációjára is. Sajnos ma már egy olyan világot élünk, amit főként a fogyasztói kultúra határoz meg szemben azzal, ami jó néhány évtizeddel ezelőtt volt a divat.

Régen mindent igyekeztek megjavítani, de ez már nem szokás, hanem inkább kidobják és vásárolnak másikat. Sajnos ez kevésbé egyeztethető össze a környezettudatos életmód felfogással. Az folyamatos, megállás nélküli szeméttermelés oda vezet, hogy lassan elnyel minket egy hatalmas hulladék hegy. Hiába az egyes kezdeményezések, amikor a gazdasági érdekek ezzel teljesen szembe mennek. A bolygó erőforrásait lassan feléljük és nincs mit tenni.

A vészjósló előrejelzések ellenére is a legtöbben még mindig arra törekednek, hogy fokozni tudják a termelékenységet. De mi akkor a megoldás. A környezettudatos életmód révén kis léptékben, de mégis sokat tehetünk. Ha komolyan megnézzük, hogy mit vásárolunk meg, már jelentős lépést tettünk, mert a tudatossággal küzdeni lehet az eszetlen kizsákmányolással szemben. Voltaképpen a fogyasztó határozza meg, hogy milyen termékek kerüljenek a polcokra.

Az igényeink kielégítése gyakran nem is rajtunk múlik, hanem inkább azon, hogy mit vár el tőlünk a társadalom. A környezettudatos életmód alapját tehát az képezheti, hogy belegondolunk, adott holmikra egyszerűen szükségünk van-e vagy sem. Mindig jól gondoljuk meg a választ és csakis azt követően döntsünk. Igyekezzünk spórolni a természeti javakkal. Használjunk kevesebb vizet, ami nem az ivásra értendő, hanem inkább a tisztálkodásra. A több 100 literes kádak helyett építsünk tusfülkét, amivel sokat takarékoskodhatunk. Az áramot sem kell meggondolatlanul pocsékolni. Igen egyszerű módszerekkel tehetjük meg, hogy környezettudatos életmódot folytatunk mostantól.