Posted on

Érdemes-e házi szélturbina lehetőségében gondolkodni, ha az energiatermelés zöld módszerei kerülnek terítékre? Hogyan szolgálhat ki egy nagyobb paraméterekkel rendelkező háztartást egy szélgenerátor? Kire bízzuk a telepítést? Cikkünkben ilyen és ehhez hasonlóan releváns kérdésekre keressük a válaszokat.

Egy lélegzetvételnyi kitérő: általánosságban a szélenergiáról

A szélenergia egyike a megújuló erőforrásoknak, s mint olyan, bizony nem újkeletű „találmány”. Már évezredek óta áll az emberiség szolgálatában, gondoljunk csak a vitorlás hajók működési elvére.

A 19. század nagy áttörést hozott a szélturbinák terén – az ebben az időintervallumban fejlesztett, közel 18 méter magas szélgenerátorokat első ízben alkalmazták elektromos áram előállítására. Persze a házi szélerőmű nyújtotta előnyök kiaknázásáig még igencsak sokat kellett várni, ugyanis a technológiai fejlettség miatt sokáig gondot jelentett a szélgenerátor által megtermelt áram tárolása, illetve szállítása.

 

Problémát jelentett továbbá, miszerint a szélerőművek működése még inkább a környezeti viszonyok függvénye, mint a napelemeké. Rendkívül időjárásfüggők – csak abban az esetben üzemelnek, ha minden körülmény adott (nyílt terep, szél).

Néhány szóban a szélerőművek működéséről

A szélerőmű komplex rendszer, egy, de inkább egynél több szélturbina alkotja. A házi szélerőmű előnye a napelem rendszerrel szemben a várhatóan magasabb élettartam (egy minőségi technika akár 25 éven keresztül is képes kiszolgálni az igényeinket). Az energiatermelés közben a házi szélerőművek semmilyen módon nem szennyezik a környezetet, sőt, elhasználódásuk után sem teszik azt, az alkatrészeik ugyanis újrahasznosíthatók. A házi szélerőmű működési elve lényegében egyszerű: a turbina lapátjai a szél hatására forogni kezdenek, energiát termelnek, amit a rendszer árammá alakít át. A termelt áram akkumulátorokban tárolódik, ezáltal fedezve az adott háztartás energiaigényét.

Hányattatott sors

Magyarországon nagyon sokáig nem tervezték újabb szélerőművek telepítését, sőt, a meglévők működését is korlátozni akarták. Ez a tendencia a jövőben szerencsére várhatóan pozitívan alakul. Persze ez mit sem változtat a házi szélerőművek népszerűségén, ami dacára a piacot uraló napelemrendszerek popularitásának, egyre közkedveltebb „trenddé” növi ki magát.

Az azonban tagadhatatlan, hogy a két megújuló energiaforráson alapuló technológia közül még mindig a napelemrendszer az, ami személyre szabhatóbban szolgálja ki az adott épület energiaigényét.

Fel, fel, fel a magas égbe A szélerőművek másik hátrányos tulajdonsága, miszerint az optimális energiatermelés jegyében annál hatékonyabbak, minél magasabbra építik őket – ehhez viszont rengeteg szabad hely kell, már csak a kötelező balesetvédelmi szabályok betartását tekintve is. A telepítésnek pedig szigorú feltételei vannak.

Amennyiben a szélerőművek nyújtotta előnyök kiaknázása mellett döntünk, fontos tudni, hogy már hazai forgalmazóktól is vásárolhatunk, viszont a telepítésnek szigorú kritériumai vannak. A telepíteni kívánt rendszernek minimálisan 150 méterre kell lennie az épülettől és egyéb tereptárgyaktól is. Ezt nem „csupán” a biztonságunk megőrzése végett kötelezik, de a környék nyugalmának fenntartása érdekében is. A turbinákat pedig nem telepíthetjük kényünkre-kedvünkre, ehhez minden esetben meg kell szereznünk a szükséges engedélyeket az illetékes szervektől.

Az Építésügyi Hatóság dönt

Az engedélyekért az Építésügyi Hatósághoz kell fordulnunk, ha szélerőmű telepítésében gondolkodunk. Ám mindenekelőtt végeztessünk felmérést, s ehhez olyan csapatot kérjünk fel, akik értik is a dolgukat. Több, mint kínos volna ugyanis, ha az engedélyek megszerzése után derülne ki, hogy a szélturbinák helyszínének szánt terület szélerősség vonatkozásában abszolút nem kínál előnyös lehetőségeket. Egy házi szélerőmű létrehozása kifejezetten nem az a típusú feladat, amit néhány DIY videó megnézése után „összedobunk”. A telepítést, csakúgy, mint a napelemek esetében, erősen ajánlott megbízható szakemberekre bízni.