Posted on

Ha a netes böngészőnkbe beütjük az újrahasznosítási ötletek gyerekeknek kulcsszót, garantáltan rengeteg ötletesebbnél ötletesebb találati eredmény ömlik a nyakunkba. Mi most ezekből szedtünk össze egy nagy csokorra valót, ezáltal is időt spórolva a kreatív, szórakoztató és nagyon hasznos közös tevékenység javára!

Az újrahasznosítás ötletek megvalósítása ugyanis nemcsak a kreativitást és az innovatív gondolkodást fejleszti, de a környezetünk védelméhez is nagyban hozzájárul. Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy az újrahasznosítás gyerekeknek igazából egy játék – ám mi, felnőttek nagyon is jól tudjuk, hogy minden igazán jó játék valójában tanító és nevelő célzattal is bír. Lássunk néhány remek ötletet, amit minden különösebb kézügyesség vagy tapasztalat híján megvalósíthatunk odahaza!

Újrahasznosított tárgyak gyerekeknek: DIY madáretető műanyag palackokból

PET palack és egy megfelelő hosszúságúra vágott zsineg – tulajdonképpen ennyi kell ahhoz, hogy elkészítsük a házi madáretetőt, amit a kerti fákra kiakasztva, finom magvakkal megtöltve, örömet okozhatunk az éhes madaraknak. Ezzel a kreatív tettel nemcsak a madárállománynak kedvezünk, de a gyerekeket is értékes pillanatokkal ajándékozhatjuk meg. A kis lurkók ugyanis izgatottan figyelhetik majd, ahogy a különböző madarak meglátogatják a saját készítésű etetőt.

Újrahasznosítási ötletek gyerekeknek: színes üvegből készült virágtartók

 

Az üres üvegek festéssel és díszítéssel vidám, személyre szabott virágtartókká változtathatók. Persze a személyre szabott üvegek nem csupán vázaként funkcionálhatnak, de toll- és ceruzatartóként, sőt, lámpásként is garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Újrahasznosított játékok – egyszerű és nagyszerű megoldások otthonra

Ki gondolta volna, hogy műanyag palackból varázslatos kastély is készíthető? Pedig így van, ráadásul a művelet nem is olyan bonyolult, mint talán elsőre tűnik. Nagyméretű műanyag palackokból tehát különleges tündérkastélyokat alkothatunk, ezek pedig nemcsak egyediek, de környezetkímélő alternatívái is a boltban kapható játékoknak. Használjunk kiürült és alaposan kitisztított, mosószert vagy öblítőt tartalmazó darabokat, majd vágjunk ki belőlük különböző formákat, a gyerekek elképzeléseinek megfelelően. Hagyjuk, hogy ők döntsenek az ajtók és ablakok helyéről a játékos újrahasznosítás során. Amint készen vagyunk a fabrikálással, a gyerkőcök szabadon festhetik a leendő tündérkastélyt, rajzolhatnak például virágokat vagy bármi mást a palackokra, amit csak szeretnének.

Újrahasznosítási ötletek gyerekeknek, avagy a kiürült tejesdobozok új élete

A kiürült tejesdobozok némi kreatív alkotás fejében aranyos kincsesládává válhatnak a gyerkőcök szorgos kezei alatt. Csak mossuk ki, szárítsuk meg, majd festéssel, szalagokkal és matricákkal díszítve adjunk azoknak új funkciót. Az újdonsült kincsesládikák tökéletesek ékszerek, apró játékok vagy bármilyen gyűjtemény praktikus tárolására.

Öltöztethető babák papírból – amivel már a nagyijaink is kiválóan szórakoztak!

A következő újrahasznosítási ötletek gyerekeknek egyáltalán nem újdonság, de attól még nagyon ötletes és kifejezetten izgalmas szórakozást nyújt. Rajzoljunk figurákat a régi papírlapokra, majd vágjuk ki. Különböző ruhákat és kiegészítőket is rajzolhatunk, amivel aztán a figurákat „öltöztethetik” a gyerkőcök. Így nemcsak a kreativitásukat fejlesztjük, de a finommotorikus képességeiket is, hiszen a figurák kivágása, ha már elég nagyok ahhoz, hogy ollót használjanak, illetve a ruhák babákra való igazítása kimondottan jó hatással van a csemetékre ezen a téren.

Hulladék újrahasznosítás gyerekeknek – miért fontos mindez?

Az újrahasznosítás fontosságának megértése nélkülözhetetlen része a fenntartható jövő felé vezető útnak. A gyerekekkel való újrahasznosítás tanítása különösen releváns, hiszen ők a jövő generációi, akiknek kulcsszerepük lesz a bolygónk védelmében. Így az újrahasznosítási ötletek gyerekeknek, a környezetvédelem alapelveinek játékos módon való megismertetése felelősségteljes szülőként ránk hárul, aminek maradéktalanul eleget is kell tennünk.