Posted on

A környezetbarát tisztítószerek iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Kedvező áruk, környezetbarát jellegük mind mellettük szólnak, de előnyeik természetesen nem merülnek ki ennyiben. Legyen szó az ingatlan higiénikusan tartásáról vagy a mosásról, öblítésről, a környezettudatos megoldások bárki által egyszerűen elérhetőek, könnyedén használhatóak és beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

A fenntartható fejlődés témájával gyakran találkozhatunk napjainkban. A vegánok által hirdetett „ne árts” egyre inkább begyűrűzik a mindennapokba és sokan igyekeznek ezt életfilozófiájuk és gyakorlati életük részévé tenni. Miért éri meg a környezetbarát tisztítószerek mellett letenni a voksot?

Hogyan készíthetünk házilag ilyeneket? Tényleg van értelme akár csak saját szintünkön, a háztartásban ilyenek mellett letenni a voksot? Nem jár mindez több macerával, mint előnnyel? Ezekkel a kérdésekkel sokan szembesülnek, akik érdeklődnek a téma iránt.

Környezetbarát tisztítószerek házilag: hogyan védik a környezetet?

 

Elsősorban az alapanyagok kiválasztással. Ezek a készítmények leginkább olyan alapanyagokból készülnek, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak és nem károsítják a környezetet. Ugyanakkor érdemes messzebbre is látni mindezzel kapcsolatban. Hasonlóan más termékekhez, a tisztítószerek esetében is számolni kell az előállítás és a fuvarozás költségeivel.

Mindezek jelentősen növelik az árat, és a környezetre is káros hatással vannak. Elég csak a szállítás és a vele járó üzemanyag felhasználás hátulütőit sorra venni, így máris látható, mennyi előnnyel bír a házilag előállított tisztítószer.

környezetbarát tisztítószer

Nem mehetünk el a csomagolás mellett sem. Bár egyre nagyobb hangsúlyt kap a téma és egyes vonatkozó szabályozások már igyekeznek kivonni a forgalomból a környezetre káros csomagolásokat, de az igazi cél megvalósítása még igen messze van. Igaz ez a tisztítószerek csomagolására is, amelyek rendszerint a szemetesben végzik, újrahasznosításról pedig ritkán beszélhetünk.

Belegondoltál már abba, hogy mi lesz a gyárilag előállított tisztítószerekkel használat után? Hallottál már arról, hogy a foszfátot tartalmazó mosószerek a folyókba kerülve algásodást okoznak? Ez azért probléma, mert így a vizekben élő állatok nem jutnak majd elegendő oxigénhez. Kell ennél több indok ahhoz, hogy megnézd, mit vásárolsz meg a boltban?

Környezetbarát tisztítószerek: ezek a leggyakoribb alapanyagok

Ha a házilag készíthető tisztítószerek kerülnek szóba, akkor a legtöbben azonnal az ecetre és a szódabikarbónára gondolunk. Nagy hasznukat vehetjük duguláselhárítás kapcsán, de a vízkőoldásban, a vízlágyításban, valamint a foltok eltávolításában is bizonyítottak már. Plusz előny az is, hogy az ecet újrahasznosítható palackban kapható.

A mosószappannal felválthatjuk a hagyományos mosószerek használatát, de a folttisztító hatásáról ismert is remek választásnak bizonyul. Az illatokért rajongva illóolajokat is adhatunk a házilag készített tisztítószerekhez, de ez nem feltétel.

Illatosított készítmények a háztartásban és a szépségápolásban

Az illatosított készítményekkel egyébként is érdemes óvatosnak lenni. Számos olyan mosópor, öblítő, tusfürdő, testápoló elérhető a piaci kínálatban, amelyek a bennük megtalálható mesterséges anyagok miatt allergiás bőrreakciót is kiválthatnak. A viszketés, a piros foltok kialakulása, vagy például a kiszáradt bőrfelület mind olyan negatívumok, amelyek a kemikáliák jelenlétére vezethetőek vissza.

A környezetbarát tisztítószerek esetében nem kell attól tartani, hogy az egészségre káros illékony anyagok kerülnek a levegőbe, vagy a bőr sínyli meg a velük való közvetlen kapcsolatot.

Környezetbarát mosás: kezdjük a mosógép tisztításával!

A mosógépben lerakódott mosószer könnyedén eltávolítható úgy, ha 60 fokon elindítunk egy mosást. Ehhez 1 liternyi 20%-os ecetre van szükség. Figyeljünk arra is, hogy a mosószer és az öblítő adagolót is alaposan takarítsuk ki. Ez a nedves környezet ugyanis a gombáknak és a baktériumoknak adhat táptalajt. A penészfoltok és a vízkő eltávolítására is kiválóan alkalmas az ecet, de akár 20 dkg citromsavat is használhatunk ebből a célból.

Milyen mosóport dobhatunk össze természetes alapanyagokból?

A környezetbarát tisztítószerek között a legnagyobb népszerűségnek a természetes mosószerek bizonyulnak. Mindez nem ördögtől való, a legegyszerűbben reszelt mosószappan és szódabikarbóna keverékével válthatjuk fel a hagyományos mosóporokat. Használható mosószóda is, amiből egy keveset meleg vízben érdemes feloldani, a végeredmény pedig a foltok eltávolítására kétségkívül alkalmas.

környezetbarát tisztítószerek házilag

A környezetbarát tisztítószer természetesen nemcsak a mosásban alkalmazható. Ablaktisztításkor fél liter víz, 1 evőkanál citromsav és alkohol hármasa válik be. Felmosáshoz használhatunk 1 csészényi ételecetet 5 liter vízzel kombinálva. Ha pedig súrolószerre lenne szükség, akkor a szódabikarbóna és a konyhasó paszta állagú keverék javasolt. A háztartásban gyakran használt szódabikarbónát érdemes nagyobb kiszerelésben beszerezni, akár webáruházon keresztül.