Posted on

A legújabb kutatások és felmérések kimutatták, hogy a környezetbarát mosószer nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek nem biztonságosak az egészségre. A hagyományos tisztítószerekkel ellentétben, amelyek sok esetben okozhatnak bőrproblémákat, megzavarhatják az élő szövetek anyagcsere folyamatait és akár asztma vagy magas vérnyomás kialakulásához is vezethetnek.

Ideje kivonni a klasszikus tisztítószereket a háztartásból!

A nanotechnológia és a tudományos fejlődés korában, a környezetbarát mosószer furcsa módon ritkaságnak számít. Napjainkban az üzletek és szupermarketek hatalmas termékválasztékot kínálnak a háziasszonyoknak bármilyen szennyeződés eltüntetésére. Ezek összetétele azonban sok kívánnivalót hagy maguk után. A legtöbbjük szintetikus felületaktív anyagokat, savakat és lúgokat, klórt és enzimeket tartalmaz. Ezek azok a legnépszerűbb vegyi összetevők, amelyek a legtöbb háziasszony által használt tisztítószerben megtalálhatóak.

környezetbarát mosószerek

 

Az üzletek polcain gyakran találkozhatunk ECO feliratú háztartási szerekkel. Sajnos a legtöbb esetben ez csak egy marketing trükk és a bennük lévő káros elem tartalma nem csökken. Az igazán biztonságos és környezetbarát mosószer kiválasztásának egyetlen módja az, ha a csomagoláson megtalálható az I. típusú ökocímke.

Hogyan lehet könnyen meghatározni a termékek környezetbarát jellegét?

A fogyasztás és a környezetbarát mosószerek kiválasztása nem egy múló trend vagy divatirányzat. Sajnos ez a szükségszerűség elsősorban annak köszönhető, hogy jelenleg a környezetet nagyban szennyezik a károsanyag-kibocsátás egy növekvő mennyisége, a szemét és mindenféle vegyszer. Ebből az ördögi körből csak úgy léphetünk ki, ha az otthonainkból kiűzzük az ártalmas termékeket. Ezt pedig a környezetbarát mosószerek és kozmetikumok használatára való áttéréssel kell kezdeni.

Bizonyára Ön is megfigyelte már a tisztítószerek csomagolásán lévő különféle ikonokat. Egyesek jelentését jól ismerjük, másokról csak találgathatunk, de vannak olyanok is, amelyekről semmit sem tudunk.

Bízhatunk-e bennük vagy sem?

A környezetbarát mosószer kiválasztásához valójában nem kell tanulmányozni a termékek összetételét, valamint érthetetlen és ijesztő neveket keresni bennük. Ezt a tanúsító szervezetek már megtették helyettünk. Az I. típusú ökocímke például a legmegbízhatóbb jelölés, ami garantálja az adott árucikk biztonságosságát a környezet és az emberi szervezet számára.

öko címke

A tanúsítvány jelenléte nemcsak az agresszív kémiai vegyületek hiányát jelzi a készítményben, bár már ez is nagyon fontos. Ez annak a jele is, hogy a termék a gyártási folyamat során és a használt csomagolás ártalmatlanítása után sem tesz kárt a természetben.

Az ökocímke használatára vonatkozó engedélyt csak a környezetbarát mosószer összetételének, a csomagolásának és a teljes gyártási ciklusnak az alapos tanulmányozása után adják ki. Egy ilyen szimbólumot látva, a fogyasztó biztos lehet abban, hogy azt a szigorú kritériumok tényleges betartása miatt kapta meg a készítmény.

Foszfátmentes tisztítószerek – az európai fogyasztók választása

A legtöbb nyugati országban már tilos a foszfátok használata a mosószerek gyártásában. Idetartozik Németország, Svájc, Norvégia, Ausztria és Hollandia is. Más országokban a foszfátok maximális százalékát törvény határozza meg, azonban a háziasszonyok itt is egyre gyakrabban mosnak olyan környezetbarát mosószerekkel, amelyek nem jelentenek veszélyt az egészségre.

Egy mosószer 5%-os foszfátkoncentrációja ártalmatlannak tekinthető. A mosás és az azt követő öblítés során egy ilyen mennyiség könnyen kimosódik a szövetből és a jövőben nem érintkezik a bőrrel. A legtöbb gyártó azonban nem siet csökkenteni a foszfátok koncentrációját a termékeiben, mert azok természetes eredetű komponensekkel való cseréje gazdasági szempontból veszteséges lenne a számukra.

Néhány ok a természetes tisztítószerekre való áttérésre

A környezetbarát mosószer mellett való döntés fő oka természetesen a natúr összetevőkben rejlik. A szintetikus és a szervezet számára nem biztonságos anyagok hiánya kétségtelenül tagadhatatlan előny. A környezetbarát mosószer hatékonysága semmiképp sem marad el a hagyományos háztartási tisztítószerektől, hanem éppen ellenkezőleg, képes eltávolítani a legmakacsabb szennyeződéseket is.

A használatuk pénzügyileg is előnyös, mert az adagolásuk a szokásos készítményekhez képest jóval alacsonyabb. A legtöbb környezetbarát mosószer rendkívül koncentrált és egy mosás szempontjából a koncentrátum költsége jövedelmezőbbnek bizonyul.

környezetbarát mosás

A bio mosószereknek gyakran semmilyen illata nincs vagy csak nagyon enyhe, nem feltűnő, mivel az előállítás során nem használnak illatanyagokat. Az olyan segédanyagok, mint például a gyapotkivonat vagy a kókuszolaj, a vászon puhaságát és valódi tisztaságát eredményezik.

Tehát vásárlásnál mindig gondosan tanulmányozza a készítmények csomagolásán feltüntetett címkéket és információkat, majd csak utána válasszon gondosan és ne feledje, hogy a környezetbarát mosószerekkel az otthona nemcsak tiszta, hanem biztonságos is lesz!