Posted on

A környezetbarát mosó és takarítószerek készítése iránt egyre többen érdeklődnek és nem véletlenül. Ugyan a hagyományos takarítószerek elkerülésével rengeteg pénzt megspórolhatunk, de a legtöbben mégsem ezért döntenek a környezetbarát takarítószerek mellett. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a megoldás nagy népszerűségnek örvend azok körében, akik aktívan tenni szeretnének a környezetvédelem érdekében.

A magunk mögött hagyott ökológiai lábnyom mind nagyobb érdeklődésre tart számot. A mai kor modern életszemlélettel gondolkodó embere nemcsak a saját kényelmét tartja fontosnak, hanem azt is, mennyire marad élhető a bolygó az unokáinknak. Ha egy átlagos háztartást veszünk példának, akkor is legalább 6-8 féle tisztítószer kap helyet a lakásban, de sokan még ennél is többet használnak.

A felmosáshoz, a vízkő oldásához, a mosáshoz, az ablaktisztításhoz, a konyhai zsíroldáshoz más és más készítmények mellett tesszük le a voksot. Kínálat pedig akad bőven az üzletekben, a sokféle márka között a laikus gyakran elveszik. A környezetbarát mosó és takarítószerek is jelen vannak az aktuális választékban, de akár saját magunk is készíthetünk mindennapos alapanyagokból hatékony tisztítószert.

Egyszerű alapanyagokkal a makacs szennyeződések is eltávolíthatóak

 

Zsírfoltok, por, vízkő, ezek a háztartásokban a leggyakrabban előforduló szennyeződések. Mindegy, hogy milyen makacs a vízkő, esetleg dugulással szembesülünk, a környezetbarát mosó és tisztítószerek eredményesen veszik fel a küzdelmet mindezekkel. Hogy milyen alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni?

A már nagyanyáink által is használt ecet és szódabikarbóna sokak által ismert és kedvelt kettős, de érdemes megismerni a citromsavban és a mosószódában rejlő lehetőségeket is. Ezek akár az üzletekben, bio boltokban, a webáruházakban is elérhetőek, méghozzá mindenki örömére, kedvező áron.

Környezetbarát mosó és takarítószerek: ha nem mindegy az ár sem!

A tapasztalatok szerint a leginkább ismert tisztítószer márkák gyakran akár több ezer forintos áron kínálják a termékeiket. Ezzel szemben, a természetes alapanyagok olcsóbban beszerezhetőek, ráadásul a környezetet sem terheljük azok használatával. A szódabikarbóna rendkívül széles körben felhasználható, hiszen vízkőoldásra, duguláselhárításra, zsíroldásra, szagtalanításra, sőt, még súrolásra is kiválóan alkalmas.

környezetbarát takarítószerek

Az ecet a felsoroltakon kívül természetes öblítőként is számon tartható. Attól sem kell tartani, hogy a ruháink ecetszagúak lesznek. A gyógyszertári alkoholnál aligha találni jobb fertőtlenítőt, ha pedig az illatos készítményekről sem szeretnénk lemondani, akkor az illóolajokkal elképesztő hatás érhető el a környezetbarát takarítószerek esetében.

Kristálytiszta konyha természetes alapanyagokkal

A konyha az otthon azon helyisége, ami napi használatban van. Ezzel egyidejűleg szennyeződések is rendszeresen keletkeznek itt. Hogy milyen alapanyagokat érdemes használni ezek eltüntetésére? A víz és az ecet 50-50 százalékos keveréke kiváló vízkőoldó, de a citromsav segítségével is eltávolíthatjuk például a kávéfőzőből vagy a vízforralóból a keletkezett vízkövet.

A szódabikarbóna egyébként kiváló zsíroldó és még a leégett edények aljával is elbánik, a szemcsés összetételénél fogva. Ecetes-alkoholos fertőtlenítővel a hűtőt higiénikussá lehet varázsolni, ami nem elhanyagolható szempont a mindennapi tárolás során.

környezetbarát takarítószerek házilag

A higiénia a fürdőszobában környezetbarát mosó és takarítószerek alkalmazásával egyszerűen megvalósítható. Az ecet-víz kettőse a vízkő remek ellensége, a mosószappan reszelékes víz pedig nemcsak mosásra, hanem például a kádon és a mosdókagylón levő lerakódások takarítására is ideálisnak bizonyul.

A dugulások a legtöbbünknek nem ismeretlenek, ezek ellen 3-4 evőkanálnyi mosószódát, vagy a jól bevált ecet és szódabikarbóna kettősét alkalmazhatjuk. A toalett tisztításakor bevethetjük a szódabikarbóna, a citromsav és a kukoricakeményítő társítását. Ezekből remek WC bomba készíthető. Kevés vízzel elérhetjük a kívánt állagot, illóolaj hozzáadásával pedig remek illat fogad majd a helyiségben.

Környezetbarát takarítószerek: ne maradjon el a kézfertőtlenítés!

Az elmúlt időszakban minden korábbinál többet hallottunk a kézfertőtlenítés fontosságáról. A gyógyszertári alkohol, a glicerin, a teafaolaj és a szénsavmentes víz együtt kiváló házi kézfertőtlenítőt kínál, amit kisebb flakonban magunkkal is vihetünk a táskában, munkába, kirándulásra, suliba.

A környezetbarát mosó és takarítószerek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tavaszi-nyári takarításokat olcsóbban megúszhasd és napról-napra sikerüljön szinten tartani az otthont, tisztaság és a higiénia tekintetében. Az igényes környezet nemcsak a stílusos enteriőr kialakításában mutatkozik meg, hanem alapvetően a tiszta helyiségek megteremtésében.

A fenntartható fejlődést szolgálva érdemes elgondolkodni a természetes hatóanyagok háztartásban történő alkalmazásán. A tapasztalatok kiválóak ezekkel és mindenki megtalálhatja azokat az alapanyagokat, amelyek kényelmesen, gyorsan és hatékonyan használhatóak.