Posted on

Az elektromos energia előállítása ma már nem csak hatalmas üzemekben történhet meg, hanem a saját otthonuk tetőszerkezetére szerelt speciális szerkezetekkel is. Ezek a napelem cella rendszerek egy egyedi félvezető rendszeren keresztül végzik el a műveletet.

A folyamat alapját a Napból érkező sugárzás indítja el. A fotonok energiájukból fakadóan kilökik az elektronokat a stabil helyzetükből és beindítják az áramlást és ezzel a termelést. Minél intenzívebb a sugárzás, a napelem cella annál erőteljesebben képes termelni.

Egyre felkapottabb a napelem cella alkalmazása

Néhány évtizeddel ezelőtt, még csak kísérleti fázisban és nagyon kis mértékben volt alkalmazható a napelem cella. Néha felbukkantak olyan számológépek, amik ezzel a megoldással működtek, de nagyjából ebben ki is merült a technológiai alkalmazás, bár a háttérben folytak a kutatások.

 

Manapság, már teljesen hétköznapinak mondható a napelem cella előnyeinek kiaknázása. Mérettől függően háztartások áramellátását biztosíthatja. Léteznek már olyan hordozható változatok, amikkel kirándulások alkalmával a mobiltelefonunkat, laptopunkat láthatjuk el energiával.

A napelem cella az űrkutatásban komoly szerepet lát el, hiszen a felküldött elektromos rendszerek ilyen módon jutnak szüntelenül elegendő energiához.

A napelem cella technológia folyamatosan fejlődik

Bár a kereskedelemben kapható rendszerek hatékonysága alig haladja meg a 20 %-ot, a kutatólaborokban már megtörtént olyan egységek létrehozása, amik bőven 60 %-ék felett teljesítenek.

A fejlődés tehát új távlatokat nyit meg előttünk, csak kérdés, ez mennyire gazdaságos a nagy olajipari vállatoknak, amik minden kétséget kizáróan az alternatív rendszerek szinte egyetlen riválisai. A gazdaságosság határoz meg sajnos mindent, így ez fogja eldönteni a napelem cella jövőjét is.

Bízzunk benne, hogy a növekvő igény és a fokozódó ökológiai válságok új irányvonalat jelölnek ki, amiben a tiszta források nagyobb hangsúllyal esnek latba. Addig is bátran kövessük nyomon a tömegtermékek legújabb elemeit és aknázzuk ki azoknak a képességeit.