Posted on
Csalással vádolják?
Csalással vádolják?

A gazdasági bűncselekmények elkövetői között nem ritka, hogy valaki csak utólag – egy vádemelést követően – szembesül vele, hogy bűncselekményt követett el. Mit tegyen, ha csalás elkövetésével vádolják meg Önt, vagy egy családtagját?

Szándékos volt a cselekmény vagy nem, még az első vallomástétel előtt konzultáljon egy tapasztalt ügyvéddel. Ez nem csak azért fontos, hogy megtudja, hogy milyen büntetésre számíthat. A vád pontos fogalmával és a lehetséges védekezéssel is jobb mielőbb tisztában lenni.

A költségvetési csalás körébe tartozik az adócsalás, az áfára elkövetett csalás, a munkáltatói jogokkal összefüggésben elkövetett adócsalás, a jövedékkel való visszaélés, stb. Röviden a csalásnak minden olyan esete, ami a költségvetés sérelmével jár. Ide sorolták a jogalkotók a jogosulatlan gazdasági előny megszerzését, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértését, stb. Jogosan kérdezheti, hogy nem korai-e már rögtön az eljárás kezdetén ügyvédhez fordulni, főleg ha ártatlannak érzi, vallja magát.

Azért nem, mert a védekezésnek számtalan lehetséges módja van, és egy rosszul megfogalmazott vallomással ronthat az ügyének a megítélésén. Ilyenkor higgadt, ésszerű döntések meghozatalára van szükség, melyet egy ügyvéd segítségével könnyebben meghozhat. Beszélje meg egy szakértővel a helyzetét.