Posted on
hőszivattyús rendszerek
Hőszivattyús rendszerek

Abban az éghajlati övben, ahol kis hazánk is elhelyezkedik, komolyan szükség van a rendszeres fűtésre, hiszen az évnek legalább a felében elég hűvös idő uralkodik. Számos módszer lett az idők során kidolgozva arra, hogy sikerüljön kellemes körülményeket teremteni. A legelterjedtebb, a fával és szénnel történő tüzelés, majd következtek a különböző központi, végül pedig a hőszivattyús rendszerek. Ez utóbbiak még elég újnak számítanak, bár nem elvükben, hanem alkalmazásukban.

A technológia szinte teljes mértékben megegyezik a hűtőgépekben lezajló folyamtokkal, csak itt fordított irányban történik a művelet. A hidegebb térből történik meg a plusz hőmérséklet kivonása és átadása a melegebb közegeknek. Ez spontán módon elképzelhetetlen, hiszen szembe megy a természeti törvényekkel, ezért energia befektetésre van szükség a hőszivattyús rendszerek optimális működtetéséhez. Szerencsére a technológia már adott ehhez, így könnyedén boldogulhatunk.

Mindösszesen a megfelelően kiépített hálózatra, hőcserélő szerkezetre és energiaszállító közegre lesz szükség. Talán a leggyakoribbak a talaj hőszivattyús rendszerek, amik azért tudnak jó hatásfokkal működni, mert néhány 10 méter mélyen már teljesen állandó hőmérséklet áll a rendelkezésünkre. Leszámítva a működtetéshez szükséges befektetést, a hőszivattyús rendszerek teljesen környezetbarátka, hiszen nem történik meg fosszilis tüzelőanyagok elégetése, a megfelelő mennyiségű hőmérséklet biztosításához.

A feltételek biztosítottak, hogy összekapcsolásra kerüljenek a különfél alternatív források, így kiegészítve kisebb szélturbinákkal vagy napelemekkel, felépíthető egy olyan komplex műveleti sor, ami voltaképpen nem követel meg a külső hálózatból semmilyen befektetést. Érdemes alaposan megfontolni ezeket a lehetőségeinket, hiszen miért ne élnénk azokkal, ha már biztosítottak. Tegyünk meg mindent az önellátásért és egy tisztább környezet megteremtéséért. A hőszivattyús rendszerek ebben új távlatokat nyitnak. Bátran hasznosítsuk a bennük található potenciált élvezzük ki a pozitív eredményeket és a kényelmes életet.