Posted on

A technikai megoldások fejlődésével egyetemben, az igények is egyre inkább növekednek. Amennyiben egy háztartás régen plusz vízhez akart jutni a telkén, akkor nekiláttak a tulajdonosok kutat ásni. Ez nagyon fáradságos és komplex folyamat volt. Ma már erre nincs szükség, ugyanis megvan a lehetőség a fúrásra, így sokkal egyszerűbben lehet mélyebbre lejutni.

A víz felhozatalához azonban már nem elég egy hosszú kötél és vödör, hanem ipari búvárszivattyú kell. A gyakran csak néhány cm átmérőjű csövek belsejébe elhelyezett speciális berendezések nagy teljesítményekre képesek, típustól függően. A kiválasztásuk során több alapvető feltételt kell figyelembe venni.

Az ipari búvárszivattyú kínálat igen szélessé vált az utóbbi években, így kis odafigyeléssel mindenki megtalálhatja magának azt a változatot, ami biztosan megfelel az elvárásainak. Mielőtt konkrét ipari búvárszivattyú típusokat tekintene meg, először ismerkedjen meg a kategóriával, amiről szó van!

 

 

Mitől lesz megfelelő a búvár szivattyú?

A kert rendszeres és hatékony öntözését, valamint a lakás stabil vízellátását ugyanúgy kiszolgálhatja egy professzionális búvár szivattyú, amit kifejezetten fúrt kutakhoz terveztek. Az egyre inkább szélsőséges környezeti paraméterek, a gyakran aszályos nyarak olyan kihívásokat jelentenek, amikre muszáj időben felkészülni. Szerencsére a geológiai viszonyok révén Magyarország legtöbb területén könnyen elérhető a talaj-, illetve rétegvíz.

Ami viszont gondot okozhat, az ennek a felhozása a mélyből. A modern technikai fejlesztések révén már megszülettek azok a kiváló eszközök, amik könnyen orvosolni tudják a problémát, mindössze meg kell vásárolni azokat és üzembe helyezni. De mire lesz pontosan szüksége?

 

Mikor kerül képbe a búvár szivattyú alkalmazása?

A búvár szivattyú vagy más néven merülő motoros szivattyú iránti igény többnyire olyankor kerül előtérbe, amikor a vízmélység nagyobb, mint 8-9 m. Amennyiben ennél kevesebb, akkor a hagyományos önfelszívó rendszerek is megfelelnek a célnak. A búvár szivattyú ezzel szemben képes több 10 vagy akár 100 m mélységből is stabil kitermelést végezni folyamatos jelleggel.

A Pedrollo 6SR 27/27 például 367 m emelőmagassággal rendelkezik. Ezek a berendezések viszonylag kis (80-200 mm) átmérővel rendelkező fúrt kutakhoz készülnek. A kiválasztásuknál mindig figyelni kell a pontos üzemi vízmélységre, valamint meghatározó a folyadékokban lévő szennyeződések mértéke is.

 

A búvár szivattyú működése és telepítése

A termékeket úgy tervezték, hogy könnyen telepíthetők legyenek és ne kelljen azokat felhúzni a kutakból. Ilyen formában rozsdamentes acélból készülnek. A motor alul helyezkedik el, a hidraulika pedig felül. A folyadék a búvár szivattyú közepe táján áramlik be és voltaképpen ki lesz tolva a csővezetéken keresztül

Felhasználható akár ciszternák, medencék leürítésére is, de ilyenkor mindig kötelező köpenycső alkalmazása, ugyanis a motor hűtését a szivattyú és a kútfal között történő vízáramlás végzi el. A telepítéséhez először ismerni kell a kút nyugalmi és üzemi vízszintjét, amik alá kell helyezni. A téliesítés sem okoz gondot, mert elég a csőben lévő víztelenítést elvégezni, mivel sok méter mélyre a fagyok nem hatolnak le. A karbantartás mentes kivitelezésnek hála kevés gondja lesz a búvár szivattyú javításával.

 

Mitől környezetbarát egy búvár szivattyú?

A legnépszerűbb búvár szivattyú márkák között megemlíthető a Pedrollo, Grundfos, Aqualift, Calpeda egyaránt. A gyártók jól tudják, hogy a hatékonyság mellett, milyen fontos feltétel a környezetbarát jelleg is. Ezt a prémium alapanyagok felhasználásával, a nagy tartóssággal és a kedvező áramfogyasztással érik el. Az sem mellékes, hogy a környezetében nem okoz semmilyen zajterhelést. Amire mindig figyelni kell az adott típusú búvár szivattyú kiválasztásánál, az a pontos szívómélység.

Ehhez mérten érdemes megválasztani a teljesítményt. A szállítási kapacitás a mélységgel arányosan nő. Egy 100 L/perc teljesítményű berendezés 8 m-ről már csak 40 L/perc kapacitást tud nyújtani. A körültekintő választás garantáltan meghozz a gyümölcsét, amihez bátran kérhet szakmai segítséget.

 

Pedrollo 4BLOCKm 2/9 ipari búvárszivattyú

Az általános áttekintést követően, most eljött az ideje, hogy konkrét márka és típus szerint ismerje meg az ipari búvárszivattyú nyújtotta lehetőségeket. A Pedrollo 4BLOCKm 2/9 olyan csőbúvár szivattyú készülék, ami képes kiszolgálni a kisebb háztartások körüli igényeket, de ugyanúgy ipai és mezőgazdasági alkalmazásra is megfelel. Egy nagyobb udvar vagy kert öntözéséhez már alapvetően szükség van a magas teljesítményre, így ilyen formában csak ipari búvárszivattyú kerülhet szóba, akárcsak az említett típus.

Mit nyújt ez pontosan? A megújult kivitel legalább 10 %-os energia megtakarítást biztosít, ami folyamos üzemeltetés mellett sokat jelenthet. Elsősorban tiszta és koptató anyagoktól mentes víz mozgatására lett kifejlesztve. Fúrt és ásott kutakban is bevethető, de a kialakítása miatt, minden esetben szükség van köpenycső alkalmazására.

Az ipari búvárszivattyú úgy lett kifejlesztve, hogy a motor hűtését a pompa és a cső fala között áramló víz biztosítja. Ez fúrt kutaknál alapvető feltétel, de amennyiben nem itt kerülne bevetésre, akkor érdemes gondoskodni erről a feltételről, különben magas a leégés kockázata.

 

Jók a visszajelzések a Pedrollo 4BLOCKm 2/9 ipari búvárszivattyú estében

Egy adott ipari búvárszivattyú márkáról és típusról sokat elmondanak a felhasználói vélemények. Ezeket mindig megéri előtérbe helyezni, mert önmagában a műszaki paraméterek még korántsem jelentik azt, hogy a gyakorlatban is megszolgálja a bizalmat egy bizonyos termék.

A Pedrollo 4BLOCKm 2/9 esetében viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lesz rá panasz. A 10 éves élettartam sem ritka, ami már önmagában sokat elmond a készülékről. Természetesen egy ipari búvárszivattyú esetében, a kellően betartott üzemeltetési paraméterek döntőek.

Például, ha túl mélyre történik az elhelyezése, ami beiszaposodást eredményez, az könnyen lecsökkenti a berendezés élettartamát. A fagyástól is érdemes óvni, de a nagyobb mélységekben ez nem jelent gondot, egyedül a csőből kell leereszteni a vizet. Amennyiben a homoktartalom nem haladja meg a max. 200 g/m3, illetve a folyadék hőmérséklete a max. +35°C értéket, akkor az ipari búvárszivattyú mindenféle karbantartás nélkül végzi a dolgát.